Маргарита Наумова, Лятна DBA Академия: „Учебната ни програма идва директно от нашия практически опит“

Имахме възможността да се срещнем и разговаряме с г-жа Маргарита Наумова, която е сред 100-те водещи експерти в света в областта на SQL Server. Тя е и сред малкото носители на престижния сертификат Microsoft Certified Master. Маргарита Наумова е основател на Inspirit и SQL Master Academy. Тя е инициатор и организатор на първата по рода си Лятна DBA Академия за безплатно обучение на администратори на бази данни (DBA) в България. Именно около тази инициатива се фокусира и срещата ни.

Още в началото на разговора ни, г-жа Наумова ни разказа за ролята на администратора на бази от данни в една компания. Тя заяви, че това е човекът, който отговаря директно за достъпността на данните, за тяхната сигурност, цялостност, бързодействие при работа, и по тази причина, неговата роля е голяма – данните на компанията са един от най-големите й активи. Не е случайно, че тази професия изисква много от човека, който я упражнява. Тя посочи и кои са основните характеристики, които следва да притежава всеки администратор на бази. Но според нея, високите изисквания си заслужават усилията, тъй като перспективата пред тази професия е голяма.

Г-жа Наумова сподели, че професията „администратор на бази от данни“ е подходящи не само за мъже. Тя каза, че подходът е много важен – роля играят упоритостта, дисциплината и следването на пътя. Полът в това отношение няма особена роля.

Нашата събеседничка разказа и как се е родила идеята за създаването на DB Академията. Много нейни клиенти са споделили, че няма подходящи кадри, които да заемат свободните места. Именно затова тя е решила, че нейната компания може да допринесе за решаването на този въпрос. За целта е създала въпросната академия по най-безпрепятствения за кандидатите начин, като не издига пред тях никакви предварителни изисквания – за образование, за подготвеност, за финансиране. На практика, тя е дала шанс на група млади хора да получат много сериозни знания, при това безплатно. И не само това – курсистите имат ясното съзнание, че след обучението си в Академията, ще могат да попаднат веднага и при добри работодатели, които са готови да ги наемат.

Г-жа Наумова ни сподели още и подробности за по-общата инициатива, наречена SQL Master Academy. И в тази програма може да се обучава всеки. През годините над 1200 души са преминали през нея. Събеседничката ни каза, че дори има курсисти, които идват от съвсем различни професионални области, изработват си индивидуална програма за обучение и в крайна сметка си сменят изцяло професията.

Чуйте, какво още сподели г-жа Маргарита Наумова, в рамките на разговора ни.

Свързани публикации