Microsoft Imagine Cup 2013 ще отличи софтуерни приложения с положително въздействие

Започна регистрацията в Microsoft Imagine Cup 2013 – най-голямото академично състезание в областта на технологиите в световен мащаб. Майкрософт организира надпреварата за 11-та поредна година. За да вдъхнови повече млади хора и да привлече по-голям брой участници компанията ще проведе състезанието в 3 нови основни категории – социална отговорност, игри и иновации – с удвоен награден фонд от общо 300 000 щатски долара.

През последното десетилетие повече от 1,65 милиона студенти от целия свят са участвали в Imagine Cup, като са създали приложения и игри, насочени към решаването на някои от най-трудните световни социални проблеми. Като разширява фокуса си върху нововъведенията и предприемачеството, тазгодишното издание на надпреварата се основава на двата най-популярни сегмента сред студентите през последните 10 години – социалното въздействие и игрите. В Imagine Cup 2013 участниците ще могат да се състезават в следните категории:

  • Социална отговорност – ще отличи софтуерно приложение, разработено на Майкрософт платформа, с най-голям потенциал за положително въздействие върху човечеството. Проектът може да адресира проблеми от социалната сфера, образование или здравеопазване.

  • Игри – за най-интригуващите и забавни игри, насочени към тийнейджъри и младежи, и разработени на Microsoft платформи (Windows 8, Windows Phone, Kinect за Windows Software Development Kit и Xbox Indie Games).

  • Иновации – ще отличи приложенията, които вдъхновяват потребителите и им дават достъп до най-новото, независимо дали е социална мрежа, онлайн магазин или търсачка, разработени с Майкрософт технологии и инструменти.

Освен посочените конкурсни категории, студентите могат да се регистрират за участие и в онлайн предизвикателства, насочени към използването на специфични технологии и платформи, включително Windows 8, Windows Azure и Windows Phone.

Как се случва Imagine Cup?

Imagine Cup е международно състезание и всяко негово издание е с продължителност 1 година. Участниците се състезават в отбори от по максимум 4 човека в 3 категории „Социална отговорност“, „Игри“ и „Иновации“. Чрез елиминации в различни кръгове се избират най-добрите отбори, които вземат участие на световните финали, където победителите получават парични награди на обща стойност 300 000 щатски долара.

Световните финали са кулминацията на проекта и тази година са планирани да се проведат в Санкт Петербург, Русия, в периода 8-11 юли 2013 г. Участниците имат възможност да кандидатстват за т.нар. Microsoft Imagine Cup Grants. Тези грантове са 3-годишна инвестиция в размер на 3 милиона щатски долара, с които Майкрософт ще подпомогне студентите за практическата реализация на идеите им.

Студентите, които искат да участват в Imagine Cup 2013, могат да се регистрират на Imaginecup.com.

Българското участие

Imagine Cup в България се провежда от 2007 г. На националните финали са се състезавали общо 26 отбора със студенти от Технически университет (ТУ) – София, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ (СУ), Технически университет – Варна, Нов български университет (НБУ), Американски университет в България и Бургаски свободен университет. До световните финали достигат 7 отбора.

Много от участниците в Imagine Cup, като българският отбор MindPoint например, които се състезаваха на световните финали през 2009 г., се възползват от наученото в надпреварата, за да усъвършенстват проектите си и да стартират своя малка компания след това. Екипът на MindPoint (Технически университет – София) представя софтуерната система Envision, която има за цел да подпомогне учителите в тяхната работа и да мотивира учениците да се включат активно в учебния процес. Разработеното решение оптимизира разходите за използването на информационни технологии в ежедневната работа на училищата. На Imagine Cup финалите в Египет (2009 г.) отборът получава изключително високи оценки за своята работа и взима решението да реализира проекта на практика. От декември 2010 г. проектът се използва в чужбина (САЩ, Кипър и Испания) и в над 20% от училищата с начален курс на обучение в България или това се равнява на повече от 17 000 ученици от над 800 класа в повече от 100 града в страната. Съвсем скоро БАИТ отличи създателите на Envision с приза „Start-up на годината“.

Публикации от серията