МВА ви превръща в професионален хамелеон

Голяма част от младежите в България са поставени пред дилемата как да продължат образованието си. Един от често предпочитаните варианти е MBA програма поради редица причини:

През 2013 г. 93% от завършилите МВА са започнали работа на мечтаната от тях позиция. Мнозинството от завършилите МВА програми през 2012 г. споделят, че работата, която са започнали след дипломирането си, отговаря напълно на желанията им. Същевременно, според Graduate Management Admission Council (GMAC), притежателите на МВА дипломи са реализирали „космическа“ възвръщаемост на инвестицията в образованието си като са възстановили една трета от инвестицията си още в рамките на първата година след дипломирането, а 100% в рамките на следващите три години. До 10 години от дипломирането си, те удвояват възвръщаемостта на направената инвестиция.

Според проучване на перспективите на завършилите, направено през 2013 г. и базирано на 4 135 дипломирани с МВА степен, трима от всеки четирима, завършили през 2012 г. споделят, че са започнали работа, за която не биха имали шанс без придобитото от тях МВА образование.

Глобалната статистиката за средните заплати за 2013 г. на завършилите МВА сочи годишен доход от близо 129 000 щ.д. Проучването на GMAC сочи също и значително увеличение на заплатата след МВА дипломиране на завършилите през 2013 г. За завършилите двугодишни програми редовно обучение увеличението е 79%, а за завършилите едногодишни програми – 70%. Средната заплата от проучване на глобално ниво е 128 569 щ.д., а най-предпочитаните индустрии са консултиране, технологии, продукти и услуги. Освен това, бизнес училището е най-доброто място, където може да се подготвите, за да започнете собствен бизнес. Друго проучване на GMAC сочи, че 5% от завършилите МВА през 2013 г. са се реализирали като предприемачи или са самонаети. 

МВА ви превръща в професионален хамелеон!

Резултатите от изследване на GMAC от септември 2013 г. на завършилите МВА през 2013 показва, че те успешно са се реализирали в най-различни сектори. Още по-важно е, че въпреки продължаващата икономическа нестабилност, почти всички те отдават готовността си за нова кариера на своето МВА  образование. Освен добавената стойност на професионални компетенции и широката мрежа от полезни бизнес контакти, МВА дипломата осигурява голяма гъвкавост на пазара на труда.  Тя позволява на притежателите си да се реализират в различни индустрии, както и да сменят кариерния си път. Участниците в изследването на GMAC от 2013 г. отдават дори по-голямо значение на професионалните и персонални ползи от МВА, отколкото на финансовите.

Монту Гупта, завършил МВА в HEC през 2008 г. дори не поставя възнаграждението сред основните си мотиви за МВА. „Аз търсех кариерна промяна и исках да работя нещо, което изцяло да ангажира интелекта и ентусиазма ми“, казва бившият инженер, който в момента работи в областта на бизнес инвестициите в канадската Royal Bank.

Изберете своята МВА програма внимателно! Изборът на МВА програма е повлиян от много фактори. Проучването на всеки аспект на програмата е изключително важно не толкова заради самия период на обучение, колкото поради влиянието, което тя ще има върху живота ви след дипломирането. Например, изборът на държава, в която да учите, ще повлияе върху вариантите ви за професионално развитие и мобилност. Изборът на подходящия формат на обучение съобразно професионалните ви ангажименти и личния ви живот определя доколко оптимално ще можете да извлечете всички ползи от МВА програмата. Бъдете прагматични реалисти, когато преценявате кои програми отговарят най-точно и пълно на профила и очакванията ви.

1377429_568898619824235_1389732263_n

Като цяло, повечето (96%) от завършилите МВА през 2013 г. за доволни от избора си на програма и биха препоръчали своята програма, независимо от настоящата си работна ситуация, типа на програмата и гражданството си. Дори да се върнем назад във времето, 9 от 10 завършили МВА заявяват, че ако трябваше сега да направят избор, те отново биха избрали МВА. Това само по себе си е отлично потвърждение, че инвестицията в МВА си струва.

За 8-ма поредна година топ MBA събитието, орагнизирано от Access MBA, ще се проведе в София на 24 април 2014 г., предоставяйки възможност на български кандидати да се срещнат с представители на топ бизнес училища, които предлагат МВА програми. Можете да се регистрирате тук:

http://www.accessmba.com/sofia/index.html?ui=UERRV21394205404

Публикации от серията