Наближава стартът на Софийския фестивал на науката

На 8 май професорът с огромен принос в усъвършенстването на ин-витро технологията, ще говори за „Манипулирана репродукция“. Освен за решаване на репродуктивни проблеми, генетичните технологии могат да бъдат използвани за създаване на по-интелигентни, по-силни и по-атрактивни поколения.

Българската публика за първи път ще може да се срещне на живо с едно от големите светила в науката – британския професор Робърт Уинстън, благодарение на чиято работа се усъвършенства прилагането на ин-витро технологията в медицината. На 8 май проф. Уинстън ще открие Софийския фестивал на науката, организиран от Британски съвет и МОН, с презентация на тема „Манипулирана репродукция“. Освен за решаване на репродуктивни проблеми, генетичните технологии могат да бъдат използвани за създаване на по-интелигентни, по-силни и по-атрактивни поколения. Подобряването на човешки качества по време на репродуктивния процес може да има сериозни последици за отделния човек и обществото като цяло. В последните си трудове проф. Робърт Уинстън поставя етични въпроси за историята, смисъла и използването на репродуктивното генно инженерство.

Робърт Уинстън, удостоен със званието Лорд през 1995г., е професор в Импириъл Колидж, Лондон. През 70-те години на ХХ век той доразвива техниките, с които се подобрява лечението на безплодието, а по-късно става пионер в усъвършенстването на ин витро оплождането. Разработва предимплантационната диагностика, за да могат ембрионите да се изследват за генетични заболявания, което позволява на много родители с генетична обремененост да имат здрави деца.

С презентацията на Робърт Уинстън от 18:00ч. на 8 май се открива четвъртото издание на Софийския фестивал на науката, организиран от Британски съвет в партньорство с Министерството на образованието и науката. Фестивалът ще се проведе от 8 до 11 май на специално изградени сцени около Театър София в парка Заимов.

Четирите дни на фестивала предлагат програма с над 50 млади и зрели учени от България и чужбина. Те ще представят повече от 55 заглавия – от бекстейдж тур на театъра през очите на физика, до най-новото откритие на 2014г. – гравитационните вълни; от предпремиерна прожекция на епизод от „Космос“ до 3D принтер на живо; от флуоресценцията като вдъхновение на химика да направи арт до близки срещи с… мозъка ни.

Свързани публикации