Надежда Паунова: Изучавайте чужди езици в неформална среда

„Най-доброто образование е това, което дори не си забелязал.“

Андре Мороа (1901-76)

 

Изучаването на чужд език е едно от важните преносими умения и задължително изискване при кандидатстване за входни работни позиции. Оказва се обаче, че не само в България, но и в останалите страни на Европейския съюз привличането на младите в различни форми на чуждоезиково обучение е предизвикателство. Надежда Паунова от Фондация на бизнеса за образованието разказва за проекта YELL (Young Europeans Love Languages), който цели да повиши мотивацията на младите хора да усвояват чужди езици.

„Направихме съкровищница от добри практики в различните европейски държави за изучаване на не толкова разпространени чужди езици като английски, френски и исански, а на японски, хинди и др. Тези практики са свързани с придобиване на чуждоезикови умения в неформална среда – например в спортна дейност, културни занимания, изкуство, кулинария и т.н.“, споделя Надежда.

Съвместно с фондация Урасенке, която популяризира японската култура и традиции, организират чаена церемония, в рамките на която се учат основни японски думи. „Церемонията беше извършена от деца, които учат японски в едно от средните училища в София. Бяхме поканили кариерни консултанти и деца от други училища.“ Церемонията доказва, че човек, забавлявайки се, преодолява основните трудности при изучаване на чужд език – неизбежната досада при граматическите упражнения или безкрайното наизустяване на думи, необходими за речникофия фонд на всеки човек.

„Чрез забавлението всъщност хората придобиват желание да работят и за това свое умение“, убедена е Надежда Паунова. Научете повече за YELL на страницата на проекта.

Публикации от серията