Петко Карамочев: MBA дава брилянтни възможности за предприемачи

Петко Карамочев е познат в IT бранша с уеб компанията Magic Solutions. В този разговор обаче поглеждаме встрани от бизнеса, за да разберем с какво му е помогнала MBA програмата за мениджъри в Хърватия, която той завърши наскоро.

За програмата чува от колеги в офиса и решава да се включи в конкурс за стипендии. Първоначално не си дава реална оценка колко време ще отнеме обучението, но открива, че много MBA пограми дават възможност да се учи и работи едновременно. Избира програма в Хърватия, за да пътува и да види как седят нещата в други страни

„Човек винаги е устремен да си върши нещата на дневна база – да ръководи бизнеса и да работи някъде – и си представя, че знае всичко и че може всичко. Малко хора могат да се отделят за година-две и да погледнат нещата от друг ъгъл“, твърди Петко. Смята също, че много български мениджъри, макар и силно привързани към бизнеса си, пропускат негови важни аспекти – особено в областите на счетоводство, човешки ресурси и маркетинг.

„Инвестицията в една МBА програма не е само инвестиция в обучение. Като мениджър всеки има утъпкан път на работа. Получава набор от знания, но това не е всичко. Важни са контактите, които тези програми дават и в България, и извън нея. Когато бизнесмен от Хърватия дойде в България, за да търси бизнес партньори, той се обръща към мен и аз мога да го насоча към специалисти“.

„Като контакти аз съм капитализирал в пъти вноските в университета под формата на договори в основния ми бизнес – ИТ. Защото като си работил в група с едни мениджър или студент вече си минал оценката на бизнеса му, познаваш го много пъти по-добре, отколкото да пускаш оферти на непознат. Той вече е на твоята честота и ако имаш нужда, той ще те свърже с правилните хора“.

От общите проекти и работа в университета се ражда и един, първо измислен, но сега съвсем реален проект – инвестиционната мрежа Merar.com.

Свързани публикации