Стелиос Кехаяс: Отворената иновация е шанс за компаниите на Балканите

Стелиос Кехаяс, преподавател по стратегически мениджмънт в програмата Executive MBA на City College (International Faculty of the University of Sheffield), откри конкурса Innovation Challenge 2012 с лекция за иновациите като конкурентно предимство. Ето какво сподели за JobTiger.tv преди срещата си с българските мениджъри:

За да са конкурентни и да растат, компаниите трябва да въвеждат нови идеи и концепции, дори те да не се превърнат в нови продукти. Това е нещо, което липсва на Балканите. Повечето балкански страни са много назад в годишния индекс на иновациите в отделните страни, изготвян от INSEAD, а това се отразява и на икономическите индикатори. Проблемът на балканските компании е в размера им. Ако компанията е малка, не може да си позволи лукса да има голям бюджет за развойна дейност и иновации.

Отворена иновация – повече умове за повече идеи

Допреди няколко години се смяташе, че иновациите трябва да се извършват вътре в организацията и за малка компания оставаше само да следва постигнатото от големите корпорации. Това обаче се променя. Интересна концепция, прилагана вече от много големи компании, е за отворена иновация, според която иновацията не идва непременно само от вътрешни екипи, но и от външни хора. Това е шанс за малките компании да си „внесат“ иновации и да се конкурират успешно с големите компании.

Капацитетът на 40-50 души в една компания е ограничен. Далеч по-ефективно е ще е, ако не 40, а 400 души дават идеи. Възможността за отворена иновация (crowdsourcing – букв. да използваш ресурса на тълпите), т.е. да събираш идеи от огромна общност, е изключителна. Големи компании, като Procter&Gamble, които доскоро са разчитали само на вътрешната си развойна дейност, сега  се обръщат към crowdsourcing на идеи и заявяват, че до 2012 очакват 50% от иновациите да идват отвън. Друг класически пример е Линукс или Уикипедия – мащабни и успешни проекти, създадени с участието на много хора.

Креативността е умение, което се развива

Важен е и въпросът колко иновативни са хората вътре в компанията. Ако компания има 4 служители дали всички те са иновативни? Дали има култура за иновации в компаниите? Ако попиташ мениджъри на високи нива дали иновациите са важни за компаниите им, те ще кажат „Да, важни са“. Но ако попиташ какво правят те по въпроса, ще настъпи мълчание.

Първото нещо, което трябва всяка компания да направи, е да привлече служителите си да допринасят с идеи. Повечето хора са скептични, защото мислят, че не могат да бъдат креативни. Но това, което не знаят е, че креативността е умение, което може да бъде развивано. Затова основното предизвикателство за компаниите е да засилят потенциала на служителите си и да развият креативността им, което ще доведе до повече идеи и повече иновации.  Обикновено  хората са враждебни към външна намеса – мениджърът трябва да се замисли как да промени културата, как да направи така, че хората да приемат това, да го подкрепят. Често трябва да се промени и структурата, и процесите в компаниите. Не е лесно, но си струва компаниите да опитат, да пробват и резултатите могат да бъдат изключително положителни.

Пълна информация за Innovation Challenge 2012 има на официалната страница на конкурса. Организатори на конкурса са Маркет Тренд и JobTiger. Медийни партньори са JobTiger.tv, Bulgaria OnAir, Investor.bg, БГ радио и httpool.

Публикации от серията