Трите най-важни умения на добрия презентатор

1 октомври 2014 Спонсорирана публикация

Едва ли има някой, на който не му се е налагало да говори пред публика. И едва ли има някой, който не е усещал онова притеснение, което те кара да забравиш прилежно подготвения репертоар. За щастие, вече има редица обучения и семинари, помагащи ни да превъзмогнем невидимата бариера и притеснението и да станем добри, а защо не и отлични презентатори. 

Конференцията Ninja Presenter е точно такова събитие. А днес имаме удоволствието да разговаряме с Любомир Стоянов, обственик на платформата за презентации, документи и електронни книги Slides.bg и организатор на конференцията. 

1. Здравей, Любо! Би ли ни разказал как се роди идеята за Ninja Presenter?

Любомир СтояновИдеята се роди един ден, докато бях студент в бакалавърската програма. Предстоящата дипломна защита наближаваше и подготовката беше трескава. Осъзнах, че са малко курсовете по презентационни умения, на които можеш да отидеш и да научиш нещо, което да промени бъдещия ти модел на поведение. Да не кажа, че почти никъде не се изучава ораторско майсторство в университетите (изключвам маркетинг и ПР специалностите). И така се зароди идеята за обучение, което да помага на хората да преодоляват страховете си от говорене пред публика,  да ги насочи как да използват своя глас и език на тялото и да разбият на пух и прах притеснението по време на презентация.

 2. Кои „нинджа“ качества е необходимо да усвоим, за да сме добри презентатори?

Трябва да сме спокойни, концентрирани и убедителни в действията си. Нинджите са известни с това, че изучават изкуството на Нинджуцу в най-дребни детайли и след това стават безстрашни войни. По същия начин, човек изправил се пред публика, трябва да е безстрашен, убедителен в това, което говори (най-малкото сам да си вярва), да говори спокойно и правилно. Публиката много бързо може да усети кога човекът стоящ пред нея е разконцентриран или не знае из основи материята, за която говори.

10437781_570359039758055_3101540408585626995_n

3. В днешно време, доколко е важно един човек, започнал да гради кариера, да бъде добър оратор? 

Според мен – изключително важно. Всеки ден непрекъснсато ни се налага да комуникираме помежду си и да правим различни представяния (например, когато се запознаваме с нови хора или сме на интервю за работа) или на продукти и услуги, които по някакъв начин са ни повлияли или трябва да продадем. Всеки, на първо място, представя себе си. Ако опаковката е хубава, отсрещната страна бива благоразположена. Като се прибави към това добър бизнес етикет и изказ – шансовете за успех драстично се повишават.

4. А доколко тези добри презентационни умения помагат на бизнеса да се развива?

Много обичам да казвам, че бизнес се прави между хора. В този смисъл комуникацията е от изключително значение. Добрите презентационни умения се съпътстват от добра комуникация между лектора и слушателя, а това води до повишаване на продажбите и бизнес партньорствата. Кой бизнесмен не желае продуктът или услугата му да бъде продавана сред нови и нови клиенти?

5. За кого е подходящо да посети Ninja Presenter?

Ninja Presenter е обучение за  маркетинг мениждъри, продажбени консултанти, собственици на малък или среден бизнес, застрахователи, дори и студенти. Всеки, който желае да подобри комуникационните и презентационните си умения, е добре дошъл, а ние ще се погрижим да вземе максимума от обучението. Лекторите са изключително силни професионалисти в своите области с дългогодишен опит. Определено да ги видиш на едно място заедно е като да уцелиш джакпота  от тотото.

6. И за финал, издай ни в аванс, кои са трите най-важни умения на добрия презентатор?

  1. Добрият презентатор установява контакт с публиката.
  2. Добрият презентатор не се нуждае от слайдове на всяка цена.
  3. Добрият презентатор репетира безброй пъти.

И едно бонус умение – никога, при никакви обстоятелства, не чете от слайдовете и не обръща гръб на публиката.

Останалите хитринки можете да разберете на предстоящото обучение на 14 ноември. 🙂

Запазете своето място на конференцията Ninja Presenter тук: http://ninjapresenter.com/register/

Свързани публикации