Устойчив модел за образование и хармония с децата

Любов МироноваНякои хора познават Любов Миронова в качеството й на дългогодишен финансов контролер, организиран, подреден и създаващ работещи за десетилетия решения. Други познават Любов Миронова като педагог, обучител на учители и директори в образованието, активист за промяна на образователния модел, създател на център за работа с деца и родители, поемащ трудните случаи на деца с енергично изразена индивидуалност. Трети познават Любов Миронова като експерт в областта на личната ефективност, организатор на тиймбилдинги и обучения за мениджъри. Четвърти познават Любов Миронова като пътешественик, посетил над 40 държави в пет континента, изкачвал се в планини на 5000 метра над морското ниво и слизал в мини на 200 метра под земята… екзотичен и малко екстремен. Пети познават Любов Миронова като фотограф, който постоянно запечатва красотата около себе си. Шести познават Любов като естет, шпакловащ, фугиращ, боядисващ, обзавеждащ и създаващ домове. Сега Любов Миронова споделя тази опитност като любител/любим/любящ писател.

Тя е автор на програмата за обучение „Виолетовата жаба” www.indigo-bg.com, специално създадена за деца с енергично изразена индивидуалност и техните родители. Тя развива едновременно потенциала на деца и възрастни. Програмата има високо ниво на успех при така наречени хиперактивни деца, деца с дефицит на вниманието, занижена памет, липса на присъствие или просто палави деца с излишък на енергия.

1. Какво ви вдъхнови да напишете книгата „Устойчив модел за образование и хармония с децата“?

10246787_10203969724061326_6587581891667496919_nКнигата е сборник от седем книги, които през последните години възникваха като нужда на родители и учители. Под форми на презентации, визионерски срещи, разговори, обучения, занимания с деца програмите в тези книги са прилагани и проверени в практиката. Сега намират и организирана материална форма.

Вдъхновение ми е любовта към децата. Обичам деца и ни е хубаво заедно. Те ме учат на много мъдри неща, да се усмихвам, освен да искам нещо да се случи и да му позволявам…, аз им споделям моите знания и подчертавам талантите им и положителното в тях, за да развият пълния си потенциал. Има и две личности, които са ми непрекъснато вдъхновение – Елена Чакърова и Виргиния Ялъмова, двете учителки, които са ме подкрепяли в най-трудните ми моменти, вярват в мен и са ми показали на практика, че съществува любов, уважение, разбирателство, красота, радост и удовлетворение около нас и в нас.

2.       Само за млади родители ли е подходяща книгата?

Книгата е подходяща за всички, които разбират, че е необходима промяна в образованието. Родителите на деца от 2 до 6 години и родителите на деца от 6 до 13 години, могат да намерят разработени програми по дни, които да прилагат веднага с децата си. Удобството е, че всички, които се грижат за едно дете така могат да се движат в синхронизирана посока.

Учителите и родителите могат да намерят обяснение за спецификите на съвременните деца и да разберат по-точно нуждите им.

Администрацията, учителите и родителите могат да разгледат гледна точка, пречупена през посетените над 40 държави от автора, за смисъла на образованието и настоящето му състояние.

Книгата е ценна с това, че предлага следващия образователен модел. Съществуващите системи досега са вариации на класно-урочна система (клас, урок, училище, учител). Времето и децата изискват промяна.

3.       Бихте ли ни споделили един от ценните съвети, които може да бъдат открити в книгата.

Разпространена е тезата, че децата не са развити и ние трябва да ги развиваме.

Тезата заложена в тази книга е, че децата са добре и техните проблеми идват от възрастните и средата около тях, затова е и поставен фокус върху хармонизиране в двата основни детски социума – семейство и училище.

4.       Съвсем скоро е и официалното представяне на книгата. Кога да я очакваме на пазара и къде може да я открием?

Представянето на книгата ще бъде на 11 май, неделя, от 10 часа, в Motto на  ул. Аксаков 18, София (https://www.facebook.com/events/632167746871727/?ref_newsfeed_story_type=regular).

Тя може да бъде намерена във веригите книжарници Буктрейдинг, Ориндж, Сиела, книжна борса „Искър”, Книжарница „Петър Берон”, Книжарници „От А до Я”, както и да се поръча онлайн от www.Store.bg и от книжарници Хеликон.

Публикации от серията