В Софийския университет стартира магистърска програма по интернет журналистика

Нова магистърска програма към Софийския университет – „Е-Европа” – ще обучава специалисти в областта на интернет журналистиката от тази есен. Ръководител на програмата е проф. дпн Нели Огнянова, водещ специалист по медийно право. Сред преподавателите са един от най-популярните съвременни български писатели д-р Георги Господинов, председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов, дългогодишният ръководител на Информационния център на Европейския съюз и преподавател по управление на европейски проекти доц. Ингрид Шикова, професорът по културна антропология Ивайло Дичев и Владимир Петков-Каладън със сериозен опит в управлението на интернет бизнеса на Икономедиа и технологичните проекти на AII Data Processing.

Програмата цели да подготви кадри от различни области, които успешно да боравят с цифровите технологии, да следят тенденциите при тях и да решават основни проблеми от цифровия дневен ред на Европа. Програмата е към катедра „Европеистика” и е със срок на обучение три семестъра. Тя няма да разчита само на теоретична подготовка, а и на практическа, като ще привлича гост-лектори от практиката.

По време на обучението тясно ще бъдат засегнати т.нар „Internet Studies”- ще се набляга на уеб-журналистиката, цифровите права, както и подготовката в областта на творческото писане и онлйн съдържанието.  Ще се преподава и Internet English  (Netglish) – предмет, разглеждащ терминологията в сектора на информационните технологии. Студентите ще могат да избират курсове от магистърските програми на специалност Европеистика като е предвиден и курс за програми и проекти в областта на интернет, културата и медиите.

Сред изучаваните предмети са „Творческо писане онлайн”, „Политически и граждански култури онлайн”, „Методи на изследване онлайн”, “Визуална култура – Фотография, видео, кино онлайн”, “Интернет бизнес – практикум”.

Условията за прием са среден успех от следването 4.00, както и добро представяне на събеседване с комисия. Документи за кандидатстване ще се приемат в две сесии – лятна и есенна сесия – съответно между 20 юни и 20 юли и от 20 до 31 август 2012.

Всичко за учебния план, преподавателите и кандидатстването ще намерите на страницата на специалността.

Свързани публикации