Владеенето на чужд език е сред най-търсените умения сред кандидатите за работа

Владеенето на чужд език е сред най-търсените умения сред кандидатите за работа

 

През последните няколко години десетки международни компании отвориха врати на българския пазар. Без значение от бизнес сектора, в който оперират, едно от най-търсените умения в кандидатите за работа е владеенето на поне един чужд език. Сред най-често търсените езикови познания са тези по английски, немски, френски, италиански и испански език. Желани от работодателите са и хората, владеещи екзотични езици като мандарин, арабски, китайски, иврит и други.

Според скорошна класация, над 70% от учениците в България изучават по два или по повече чужди езика, което ни поставя на една от челните позиции в ЕС по този показател. Допълнително обучението по чужди езици е заложено и във висшите учебни заведения с цел постигането на максимално добра професионална квалификация.

Това дава възможност за развитие на пазара на труда не само в големите университетски центрове, но и в по-малките градове.  Ето и няколко предложения, подходящи за хора от Благоевград, Велико Търново и Пловдив, владеещи чужди езици:

Свързани публикации