Защо е необходима реформа в образованието в посока на хуманност, свобода и добруване?

8 април 2015 Спонсорирана публикация

На 18 и 19 април 2015 г., в столичния хотел „Експо“, зала „Панорама“, ще се проведе форумът „Хармония с децата – творци на хуманна педагогика„. Събитието е насочено към родители и учители, търсещи решение за образованието на децата си, към търсещите алтернатива на настоящата образователна система или нейното подобряване. Над 20 лектори ще представят валдорфска, озарена, слънчева, синергетическа педагогика, педагогика на Монтесори, демократично образование, сугестопедия, както и теми, посветени на някои от ярките представители на хуманната педагогика.

Продължаваме разговора си с Любов Миронова, педагог и дългогодишен активист за промяна на образователния модел, в качеството ѝ  на организатор на форума:

Дава ли училището на децата ни всичко необходимо, за да намерят своето щастие? Какво могат да направят родителите, ако отговорът е отрицателен?

forum_profileНастоящото училище в България няма в целите, програмата и първопричината си идеята за щастие, както за децата, така и за родителите, така и за учителите. В една държава като Бутан има Министерство на щастието, министър на щастието, можете да прочете на сайта на министерството петгодишния им план за щастие, десетгодишния план и дългосрочния им двадесет и пет годишен план за щастие. Имат и инструмент, с който мерят щастието, както и национален индекс на щастие.

Ако аз имам телескоп, мога да ви дам телескоп. Ако вие нямате телескоп, не можете да ми дадете телескоп. Същото е и с щастието. Ако една учителка е щастлива, може да даде на децата щастие. Ако не е щастлива, няма какво да им даде. Ако една учителка е депресирана, ще им даде депресия. 

Моето мнение е, че родителите трябва да се запознаят с децата си. Да не съдят за тях по себе си и по миналото си. Да познават талантите им, интересите им, вдъхновението им и да потърсят училище и учител, които да ги удовлетворяват. Няма една идеална система. Както децата са различни, така и педагогическите системи са различни. Те са създадени да задоволяват различните нужди на деца и родители. Това е причината на форума да бъдат поканени толкова много педагогически системи. Родителите да имат избор. Да могат да сравнят и да изберат. Няма да паднат хубавите училища от небето. Ние трябва да ги съградим.

Частните уроци. Допълнение, алтернатива, необходимост или нещо друго?

Частните уроци са необлагаем доход за учителите. Съществуват, базирани на страха на родителите, че детето няма да си вземе матурите. Създателите на матурите, оценителите на матурите и частните уроци се взаимообслужват десетилетия, чак започва да ни се струва нормално. Не е нормално. Децата имат нужда от детство, игра, приятели. В момента е много удобно за всички децата от училище да отидат на занималня, после на урок и после да заспят. Ако може през цялото време да са заети някъде, за да успокояват съвестта и страховете на родителите си, да осигуряват доходи на учителите и администрацията да показва тези резултати като резултати на училището. Ако едно училище е качествено, частни уроци няма да има дори като идея.

Какво трябва да знаят родителите, които не желаят децата им да бъдат образовани по начина, по който са били образовани те самите?

Много е важно родителите да си изяснят какво искат. Повечето знаят какво не искат. Първо трябва да напишат какво искат. За да знаят обаче какво искат, им е необходима база, на която да стъпят. Да видят алтернативи и да изберат най-доброто, съобразно ценностите си и уникалността на детето си. Това е една от основните цели на форума „Хармония с децата – Творци на хуманна педагогика“. Да добият поглед върху системите. По време на форума на всеки 45 минути сме предвидили по 15 минути почивка за социални контакти. Това е времето родителите да поговорят с лекторите, да намерят съмишленици, да се сдружат. Да започнат да изграждат ясна картина на това, което искат.

Какви стъпки може да предприеме всеки от нас, така че образователната система да стане по-отворена, съвременна и насочена към намирането на щастие преди всичко останало?

Образователната система за последните 25 години преживя своята цялостна деградация и в момента е подложена на сериозни влияния отвън. Подменят се учебни предмети с презокеански методики, без да се адаптират за български деца… Финансират се уж добри каузи, изцяло базирани на политически интереси.

За да може образователната система да стане по-отворена, съвременна и насочена към намирането на щастие, родителите трябва да отделят време и внимание. Първо, трябва да се запознаят какво всъщност се случва в системата. Те познават симптомите, но когато погледнат вътре, гледката не е лицеприятна. Тук е моментът да изискват отвореност на тази система и постоянно да са наясно кой, какво и защо прави на детето им. Да са проактивни и изискващи. Второ, родителите трябва изцяло да поемат отговорността за възпитанието на децата си и да забравят, че училището ще свърши тази задача. Училището в България в момента трудно се справя да им дава знания и умения. Трето, децата трябва да учат смислени за живота знания и умения, което означава изцяло нов поглед към учебното съдържание. Светът не е разделен на математика, рисуване и физика. Той е цялостен. Машините вече отдавна произвеждат достатъчно храна, така че една нация да може да спре да оцелява и да започне да инвестира в здраве и щастие. Защо не се случва на практика всеки може да си отговори.

Какво би се променило за следващите поколения, ако повече деца бъдат обучавани чрез способите на хуманната педагогика за сметка на традиционната такава?

Само два класа деца да бъдат обучени на добродетели, и се е сменило бъдещето на страната ни. Представяте ли си да има по едно училище от гореизброените педагогики?! Представяте ли си, че имате дете, попълвате въпросник за вашите ценности и излиза списък с училища, в които екипът, родителите и децата имат същите. От тези училища вие можете да изберете това, което е според уникалността на детето ви. Щом в другите страни се случва, и при нас е възможно. Тъй като доходите на населението са ниски, тук практически е невъзможно родители да се съберат и сами да създадат качествено училище. Силите стигат за кооператив или къща – детска градина… Друга трудност е, че хората идват и искат да решат конкретния си личен проблем. Те се интересуват от училище за тяхното си дете, нищо повече. Казват: „Построй училището и ние ще идваме“. Не искат ангажимент. Искат да го консумират готово за кратко. Много от хората, които уж радеят за промяна на образованието или правят нещо в посока на промяна на образованието, всъщност правят бизнес или обслужват лични или чужди амбиции/интереси. Та за бъдещите поколения, за да станат нещата, трябват хора, надскочили егото си, които виждат по-далеч напред и са склонни да инвестират себе си, времето си, любовта си. Това си е мисия. Сега на  форума „Хармония с децата – Творци на хуманна педагогика“ се надявам да се съберат от цялата страна хора, осъзнали мисията си, и да действаме заедно и в разбирателство за промяна на образованието в посока на хуманност, свобода и добруване.

Мислиш ли, че е необходимо държавата да даде възможност за избор и да признае алтернативите на традиционните методи за образование и възпитаване?

Мисля, че държавата трябва да си намери мястото. Нейната роля е да осигури инфраструктура за образование, храна, вода, дрехи, подслон и закрила на всяко дете, да осигури еднаква сума за образование на всяко дете, да проверява и публикува на всеки четири години децата какво знаят и могат, да измерват и публикуват индекса на щастие или индекса на благоденствие на децата. Родителите трябва да избират училище и да носят отговорност за децата си. Педагогическата система трябва да си подготвя кадрите. Училището избира педагогическата си система, методите и публикува публично програмата си – какво и защо прави. Родителите следят дали това се спазва. Поне три групи – родителите, независими оценители и децата – измерват резултатите на всеки шест месеца например. Заедно родители, учители, деца и администрация трябва да работят. Това е целта – заедно.

Смяташ ли, че хуманната педагогика ще бъде част от образованието на бъдещето?

Това е образованието на настоящето и на бъдещето.

Чрез форум „Хармония с децата – Творци на хуманна педагогика“ нашата задача е да информираме родителите и да им дадем възможност сами да достигнат до този извод.

Билетите за форум „Хармония с децата – Творци на хуманна педагогика“ са вече в продажба: http://www.frud.bg/event/forum-harmoniya-s-detsata-tvortsi-na-humanna-pedagogika/

Публикации от серията