10 правила за обличане, които всеки мъж трябва да знае

Когато говорим за обличане и личен стил, темата далеч не е ограничена територия само за дами, особено когато става въпрос за офис дрескод. В следващите редове предстои да прочетете един кратък наръчник с 10 основни насоки за изграждане на собствен стил.

Правила за обличане_мъже

Снимка: http://www.thefashionisto.com/

1. Дрехите не трябва да бъдат само това, което прикрива тялото ви

Всичко започва точно от тук – от началото. Към дрехите трябва да се отнасяте със специално внимание и мисъл. Ако не ви е грижа как изглеждате, вие никога няма да изглеждате добре, дори и да носите най-скъпите дрехи на света.

Начинът, по който показвате себе си, на работа и в живота, е важен. Всеки ден, решавайки какво да облечете, вие вземате решение как ще се представите пред хората, с които се срещате.

2. Каква е добавената стойност на дрехите

Всеки вид дреха има история и причина (в исторически план) да бъде това, което е днес. Познаването на основните видове дрехи и правилното им приложение ще ви помогне в ежедневния избор на дрехи, както и в избора им за различни събития, на които трябва да присъствате.

Например маншетите при панталоните в миналото са имали изцяло практическо приложение – да запазят панталона от протъркване и кал при езда или работа навън. Днес маншетите имат повече естетическа функция, но тази историческа предпоставка ги прави неподходящи за част от бизнес облеклото.

3. Не се страхувайте да се отличите

Не е страшно да бъдете различни и да съберете погледите върху себе си. Страшно е

Правила за обличане_мъже

Снимка: http://www.michelozzo.com/

да бъдете част от масата и да не се отличите по никакъв начин (поне, ако сте екстроверт). А най-добрият начин да покажете себе си, преди хората да знаят нещо за вас или да са чули речта ви, е чрез дрехите. Обикновено хората се опитват да приличат на останалите, за да се слеят с тълпата, да бъдат част от групата, но лидерите са тези, които не се страхуват да се покажат и да бъдат различни. Ако искате да сте този тип човек, започнете от дрехите. Изследвания сочат, че човек, облечен с изискан костюм или стилно яке, създава доверие в групата хора, с която контактува, те са по-склонни да му се доверят или да правят бизнес с него.

4. Трябва да знаете „Защо“

Да знаете „Защо“ носите определени дрехи и какво подсъзнателно съобщение изпращат те на хората, би ви спасило от някои неудобни ситуации, в които създавате грешно впечатление.  Например комбинацията на официално сако с пера вместо копринена кърпичка в джоба определено ще изпрати двусмислено съобщение, ако договаряте важна сделка. Този малък детайл може да я провали, защото ще ви приемат за твърде ексцентрична личност. Дори и някои от дизайнерите, създавайки нови колекции дрехи, са умерено смели, съобразявайки се с това какво са готови да възприемат хората към момента.

Правила за обличане_мъже

Снимка: http://theultralinx.com/

5. Дрехите трябва да пасват идеално на тялото ви

Всъщност това е правило №1 при купуването на дрехи. Ако не ви е по мярка, дори и най-скъпият костюм би изглеждал нелепо върху вас. Не напразно хората, които могат да си позволят да похарчат повече пари за костюм, предпочитат да направят персонална поръчка, в която дизайнери и шивачи вземат точните мерки на клиента, съобразяват модела с формата на тялото му и резултатът е отличен. Дори и да нямате личен шивач, важно нещо, което трябва да запомните, е да не купувате по-големи от вашия размер дрехи. Те не изглеждат добре, когато говорим за бизнес дрескод.

6. Купувайте „вечни“ дрехи

Има дрехи, на които винаги ще слагаме етикета „вечни“. Такъв е костюмът. Въпреки че днес неговата популярност не е толкова голяма както в миналото, той остава непреходен символ на стил и класа. Когато купувате дрехи, насочете вниманието си към класическите за мъжкия гардероб елементи като костюми, панталони, ризи, пуловери и спортни якета. Притежавайки поне по една от тези дрехи, ще имате свободата да комбинирате по подходящ начин дрехите както за работната седмица, така и за почивните дни със семейството.

7. Купувайте най-доброто, което можете да си позволите

Правила за обличане_мъже

Снимка: http://www.pinterest.com/

Гледайте на дрехите си не като на разход, а като на инвестиция, която със сигурност ще се възвърне. По-добре е да имаш една качествена и комфортна дреха, която ще ти служи 10 години, отколкото 10 некачествени, които може би ще издържат една година. Качественият гардероб действително изисква средства, но няма нужда да бъдете богати, за да си го позволите, трябва да сте реалисти.

8. Тренирайте да изглеждате по най-добрия начин

Помислете какъв е стилът ви сега и дали работата, която имате, ви удовлетворява напълно, всъщност дали това е сбъдната ви мечта. А сега помислете отново как и къде се виждате след 5 години, къде работите, с кого се срещате, колко пари печелите. Сега помислете отново с какво бяхте облечени в представата си за себе си след 5 години. Точно това, което си представихте, е стилът ви на обличане, този, за който мечтаете. Но не е нужно да чакате 5 години, за да изглеждате така. Започнете още днес и тренирайте да бъдете този човек. В началото може да се чувствате дискомфортно, носейки костюм например, но както при спортистите, всичко е въпрос на тренировка.

9. Опознайте средата

Средата, в която работите, е много важна и вие трябва да бъдете в хармония с нея. В някои компании има и конкретни правила за обличане, които неизбежно трябва да се спазват, но това далеч не означава, че не можете да внесете идентичност в стила си на обличане.

Важно е да съобразявате средата и ако се налага да присъствате на тематични събития. В този случай е хубаво предварително да проучите кой ще присъства и какъв е форматът, за да се чувствате комфортно и на място в дрехите си, без да се опитвате да се скриете зад някоя колона.

Правила за обличане_мъже

Снимка: http://the-suit-man.tumblr.com/

10. Купувайте леснозаменими дрехи

Това са така наречените „basics“ или основни дрехи. Те са предимно изчистени и лесно се комбинират с всички останали. Носейки такива дрехи, няма да ви бъде необходим стилист и винаги ще бъдете добре облечени за всеки повод.

Например син пуловер, който се комбинира добре с дънки, сиво сако и бяла риза, е точно такава основна дреха.

 

Публикации от серията