10 съвета за облеклото на интервю за работа

FSD2YR09H1

Как ще се облечете на следващото интервю за работа, на което сте поканен, може да се окаже с по-голямо значение, отколкото предполагате. Защо? Независимо дали ви харесва или не, външният вид е първото нещо, което хората забелязват за вас. Първото впечатление на рекрутърите може да изиграе важна роля за оформянето на крайното решение за наемане на конкретен кандидат на дадена позиция. Ето кои са десетте правила, на които Forbes предлага да заложите.

  1. Проучете старателно както фирмената култура, така и типичния дрескод в рамките на индустрията

Ако познавате служител на фирмата, в която сте на интервю, попитайте го за атмосферата и за фирмената култура, съветва Andy Teach. Обадете се на рецепцията на фирмата или в отдел Човешки ресурси и ги попитайте какво се препоръчва, що се касае до дрескода. „Дори дрескодът на фирмата да е като цяло лежерен, може да очакват да се издокарате за първото интервю. Не може да сбъркате, като се облечете твърде добре за интервю.“

  1. Инвестирайте в професионално и удобно облекло

В зависимост от сферата ви на дейност и от фирмите, в които кандидатствате, си купете няколко официални сета, които са подходящи, професионални и, най-важното, удобни. Ако имате възможност, поръчайте няколко, тъй като може да бъдете поканен на второ или трето интервю.

Струва си да похарчите допълнителни ресурси за дрехи, които изглеждат страхотно. Със сигурност ще са ви полезни. Хората невинаги забелязват, когато изглеждате добре, но винаги забелязват, когато не изглеждате добре. Старанието в тази посока ще ви се отплати.

  1. Инвестирайте в удобни обувки, подходящи за работа

Не пренебрегвайте стъпалата си. Може да имате хубав, добре ушит костюм, но ако обувките ви са в лошо състояние, цялостната ви визия ще пострада. Не е необходимо да похарчите цяло състояние, но помнете, че качествените обувки ще ви служат добре.

  1. Поръчайте на шивач да преправи дрехите ви, за да ви пасват точно

Ушийте костюма си по поръчка или преправете вече купения от магазина. Важно е да е по мярка именно на вас. Ще се чувствате много по-добре, ако дрехите ви пасват точно, и ще изглеждате по-уверени. Носете ги на химическо чистене, вместо сами да ги почиствате, за да не се обърка нещо в последния момент.

  1. Не обличайте новите си дрехи за първи път на интервю

Облечете ги поне един път преди интервюто. Прекарайте известно време в това облекло, било то и вкъщи, за да се уверите, че се чувствате удобно в изправено, в седнало положение и в движение. Кариерният наставник Mark Strong препоръчва дори да се упражните в отговорите на често задавани въпроси на интервю, докато носите тези дрехи.

  1. Не носете твърде силен парфюм

Има хора с чувствително обоняние. Не искате фокусът в представянето ви да е силният парфюм. Brenda Ferguson Hodges, консултант по имиджа, предлага по-крайно решение: изобщо да не носите парфюм на интервю за работа. Тя обосновава препоръката си с факта, че има хора с алергии и такива, които имат проблеми с ароматите – ако рекрутърът срещу вас е такъв, ароматът ви ще влезе в стаята преди вас самия.

  1. Обърнете внимание на аксесоарите

Аксесоарите също са важни, независимо дали сте мъж или жена. Уверете се, че обувките ви са лъснати, и носете хубав колан. Не слагайте твърде много бижута. Освен това не бива бижутата, които носите, да са прекалено големи, разсейващи или лъскави. Може да носите часовник. Ferguson Hodges казва, че за мъжете е приемливо да носят един часовник, който не е твърде лъскав, и един пръстен. Ключът е в това да изглеждате професионално и да се вписвате в работната култура на фирмата. Amanda Sanders, експерт по имиджа на знаменитостите, съветва жените да изберат неутрален цвят за маникюра си и да избягват да слагат много грим.

  1. Внимавайте за стойката и за езика на тялото

Добрата стойка и здравото ръкостискане са важни, казва Sanders. Езикът на тялото ви е част от цялостното ви представяне, така че е задължително да внимавате за него.

  1. Обърнете внимание на прическата си

Косата ви трябва да бъде добре оформена, ръцете ви също трябва да имат приятен вид, добавя Ferguson Hodges. Все пак искате да изглеждате добре поддържани от глава до пети.

  1. Продължете да се обличате добре, след като получите работата

Като получите работата, винаги се обличайте като за поста, който искате, а не като за поста, на който вече сте, съветва Teach. Не подражавайте на стила на колегите си, ако се обличат по-небрежно.

Свързани публикации