3 супервкусни храни, които ви помагат да горите мазнините, докато седите на бюрото

StockSnap_V9AOG26R2W

Никой не вярва в магии. А в научно доказани факти? Наистина съществуват храни, които спомагат за изгарянето на мазнините в тялото.

Колкото и на някои от нас да ни се иска да поддържаме отлична форма без усилия, това е невъзможно. Добрата новина е, че можем да помогнем на тялото си да бъде по-здраво и да изглеждаме по-добре, ако обръщаме повече внимание и на менюто си, припомня Thomas DeLauer.

Повечето хора прекарват работните си дни в седнало положение и без нужната физическа активност. Дори в почивното си време да тренират усилено, понякога се оказва недостатъчно. Това прави особено полезни хитрини, като похапването на храни, които са вкусни, а едновременно с това ускоряващи метаболизма.

Ето кои са трите храни, които ви помагат да горите мазнини, докато седите на бюрото си:

1. Сурови бадеми с лют пипер

Бадемите са богати на фибри – държат ви сит за по-дълго време и ви предпазват от това да посягате към вредните храни, докато работите. Бадемите са богати и на мононенаситени мазнини, които помагат на тялото да разпредели мазнините. Ако трупате мазнини в определени зони – например в зоната на талията (често този феномен се наблюдава под въздействието на кортизола и стреса, на който се подлагаме), то мононенаситените мазнини ще ви помогнат да ги разпръснете.

Освен това бадемите имат благоприятно влияние върху нивата на кръвната захар – тялото ви абсорбира по-малко захар и нивата ѝ в кръвта се понижават. Без значение дали се движите сутрин, вечер и през уикенда, докато седите на бюрото си, чувствителността ви към инсулина е понижена.

Добавянето на лют червен пипер драматично ускорява метаболитните процеси в тялото ви. Според New York Times, ако консумирате лют червен пипер, това увеличава скоростта на метаболизма ви с 8% за до 2 часа. Ако тренирате и ядете лют пипер няколко пъти на ден, това означава, че ще изгаряте с 8% повече калории.

Друго, което можете да направите със суровите бадеми, е да ги накиснете във вода поне за няколко часа. В обвивката им се съдържа ензимен инхибитор.

2. Подправен нахут

Ако искате нещо по-хранително от бадемите, нахутът е чудесен избор. Популярен най-вече под формата на хумус, нахутът също е продукт с високо съдържание на фибри. Добавете по малко хималайска сол и лют червен пипер към порциите си нахут. Не само че нахутът е зърнена храна, която се преработва лесно от тялото и ви доставя протеини, но и лютият пипер ускорява метаболизма ви още. Хималайската сол ви осигурява важни минерали.

3. Пастърма от сьомга

Както телешката и всички други видове пастърма, пастърмата от сьомга е източник на протеини. Освен това ви носи необходими аминокиселини. Предимство на сьомгата е фактът, че съдържа лептин – хормон на ситостта с влияние върху апетита и енергийния баланс, които тялото се стреми да поддържа в относително постоянни граници.

Когато сте гладен, се активира секрецията на грелин – хормон на глада. Когато сте сит, от мастната тъкан в кръвния поток се освобождава лептин, чрез който тялото ви изпраща сигнали на хипоталамуса и така казва на командния център – мозъка, че не се нуждае от повече храна и че е време да се задейства метаболизмът. Когато ядете сьомга (съдържаща лептин), още с първата хапка сигнализирате на тялото си да даде начало на метаболитните процеси.

Комбинирайте тези полезни храни по свой избор и според вкуса си. Ако не сте любител на лютото, консумирайте суровите бадеми и нахута без пипер. Не забравяйте да се движите.

Свързани публикации