5 едноминутни сутрешни навика, които ще направят деня ви по-лек и хубав!

5 едноминутни сутрешни навика, които ще направят деня ви по-лек и хубав!

За повечето от нас е обичайно сутрин след тежкото и дълго събуждане да отворим телефона или компютъра, за да поровим в социалните мрежи, да изпием едно бързо кафе и да излетим от вратата в паника, че закъсняваме. Тази рутина, освен неприятна и демотивираща, губи ценно време,  в което бихте могли да направите нещо полезно за себе си. И не, тук не говорим да наваксате с работата, да измиете чиниите от снощи или да изчистите дома си. Става въпрос за кратки (около минута) упражнения-навици, които да ви помогнат да започнете деня си леко, със спокойствие и оптимизъм. Ето няколко предложения, които да опитате.

  1. Чаша студена вода – за тези, които постоянно натискат бутона “snooze”

Колкото и да е приятно в повечето случаи да отлагате алармата си и да се излежавате още 5-10-15-20 минути, това действа зле на тялото и организма ви. За да избегнете този неприятен навик, изпийте една пълна чаша със студена вода. Можете да я приготвите от вечерта или просто да я сипете в термос. Когато чуете алармата, вместо да натиснете “snooze”, грабнете чашата (или термоса) и я изпийте на един дъх – един свеж, студен душ за вашето съзнание.

  1. Упражнения с дишане – за всички тези, които винаги се събуждат напрегнати

Не е задължително да сте почитател на йога или други духовни практики, за да усвоите някои от техните методи за успокояване на съзнанието. Не сте длъжни да се записвате на курс, да ходите на групови занимания или друг подобен тип активности. В интернет има безброй много техники за дишане и кратки упражнения и пози, които можете да практикувате сутрин – докато се свари кафето, например – за да успокоите съзнанието си и събудите тялото си.

  1. Представете си перфектния ден – за всички тези, които трудно планират деня си

Ако ви е трудно да структурирате графика си и да приоритизирате важните задачи, то поемете по друг път. По време на закуската сутрин или докато правите кратките упражнения, за които вече споменахме, помислете си как бихте искали да протече денят ви и по-точно – какви позитивни неща искате да ви се случат. Не се стеснявайте – представете си всичко в най-добрата възможна светлина. Няма нужда да се чудите как това трябва да се случи, нито да обмисляте стратегии. Просто се отдайте на насладата от една такава представа. Учените твърдят, че това е начин да стимулираме дейността на мозъка си, което пък спомага за ежедневната ни мотивация и продуктивност.

  1. Помислете за какво сте благодарни – за всички тези, които се чувстват апатични

На кого не се е случвало да се събуди не в добро, не в лошо, а просто без настроение. Това ужасно демотивиращо безразличие е изключително коварно и обикновено тръгне ли от сутринта, продължава през целия ден. Затова е добре да отделите една минута и да запишете на произволен лист хартия 3 неща, за които сте благодарни. Скорошно проучване показва, че хората, които започнали да правят това, имали много по-здрав сън и подобрили ежедневното си настроение.

  1. Физически упражнения – за тези, които не могат без кафе, но искат да ограничат този навик

За много хора сутрешното кафе е приятна необходимост, която действа изключително благотворно и успокояващо. За други обаче, черната напитка се е превърнала просто в безразличен навик, който не действа нито стимулиращо, нито вече има същата наслада, както преди. За тях предлагаме да го заместят с кратки упражнения – нещо семпло, което можете да направите у дома за няколко минути. Тук идеята не е за здрава и тежка тренировка (макар че ако имате желание, това също е опция), а за „физзарядка“, с която да отхвърлите съня, ленивостта и да събудите тялото и ума си.

Опитайте някои от тези – а защо не и всички, ако имате времето – предложения, разбийте традиционната си рутина и вижте как това ще се отрази на деня ви!

 

Свързани публикации