5 начина да намалите стреса без да напускате бюрото си

5 начина да намалите стреса без да напускате бюрото си

Всеки познава обичайните начини за изпускане на „пара“, когато ситуацията стане твърде напечена – излизане на чист въздух, кратка разходка, приятен обяд или ударна тренировка в обедната почивка. Но ситуацията не винаги позволява това – можете да сте изключително напрегнати, но да ви се налага да стоите пред бюрото си, очаквайки важен телефонен разговор или пък предстояща среща. За щастие, има и успешни начини, чрез които можете да поставите стреса под контрол, без да напускате работното си място и да си възвърнете загубения баланс. Ето няколко от тях:

  1. Масаж на ушите

Тази древна китайска техника се използва от хилядолетия и това не е случайно – ушите имат множество чувствителни нервни центрове, свързани с други такива в нашето тяло. Често този масаж се прилага върху пациенти, на които им предстои операция или пък се възстановяват от такава, именно за да се редуцира стресът от манипулацията. В най-горната част на ушната мида, от вътрешната страна на извивката се намира т.нар. точка на Шен Мен – разтривайки нея няколко минути, бавно и с лек, нежен натиск, някои твърдят, че можете да освободите сериозно количество напрежение и да го заместите със засилена позитивна енергия.

  1. Оправете работното си място

Заобикалящата ни обстановка е изключително важна за това как се чувстваме ние. Ако имате напрегнат ден, а бюрото около вас е хаос от документи, хвърчащи листа и канцеларски материали, ще е добра идея да го приведете в приличен вид. Подредете всичко, изхвърлете ненужното, изчистете компютъра, махнете иконите от десктопа и подредете любимите сувенири, снимки и подаръци отново на видно място. Ще се изненадате колко много може да повлияе това за намаляване на напрежението и увеличаване на мотивацията.

  1. Масаж на дланите

Болките в китките, дланите и пръстите са нещо често срещано при работата с компютър (и не само, разбира се). Ако усетите силно напрежение в тази област, добра идея ще е да разтриете мускула, намиращ се между палеца и показалеца – тук можете да натиснете по-силно, но не прекалено, за да му помогнете да се отпусне. Този мускул има отношение и към врата и гърба ви, освен към ръцете, така че с един куршум уцелвате три заека!

  1. Дишане

Тук не говорим за стандартното „брой до 10 и дишай-издишай“, а за нещо малко по-различно. Става въпрос за „дълбоко“ дишане, не с дробовете, а с корема. Опитайте се да поемете голяма глътка въздух и да я насочите към стомаха си. Когато вдишвате, използвайте коремните си мускули и „издуйте“ корема, а когато издишвате го свивайте, за да изкарате въздуха. Направете това упражнение три пъти и се върнете към нормалното си дишане – ще се учудите колко облекчаваща е тази практика!

  1. Прогресивна мускулна релаксация

Това е една изключително проста, но силно ефективна техника за освобождаване на напрежение. Принципът е следният –  стягате и отпускате бавно различни мускули от тялото си, започвайки от краката и постепенно изкачвайки се нагоре към лицето (само внимавайте да не уплашите колегите си с гримаси). Можете да направите това упражнение за около 10-15 минути, без да се налага да ставате от бюрото си или да прекъсвате нещо важно, което вършите. Резултатът обаче е сходен с този от една малка, интензивна тренировка.

Свързани публикации