5 тенденции в дизайна на офиса през 2018

StockSnap_QF8DAID6O0

Някои смятат, че интериорният дизайн на офиса няма значение, но трябва да признаем, че живеем във време на забележителен технологичен напредък, който позволява много смели идеи да бъдат осъществени, включително когато става дума за обзавеждане и аксесоари. Тези иновативни дизайнерски решения ни помагат да преосмислим представата си за работата и успешно заместват картините, които изникват в ума ни, когато става дума за офисното пространство. Оттук насетне възможностите за обзавеждане на офиса са много повече – може да бъде минималистичен или луксозен, в неутрални нюанси или да е експлозия от цветове, да е с ръчно изработени елементи или да е лъскав до последния детайл.

Фокусът в момента, пише Jeff Pochepan, е върху опита пространството да се подобри за всекиго, да се оценности стойността на отделния човек на работното място. Темата на интериорния дизайн на офиса през 2018 е „жизненост“ – излизането на функцията на офиса извън това да е просто място, на което приемаме, че трябва да бъдем, и превръщането му в пространство, където се зареждаме с енергия. Ето кои са петте тенденции, които се очаква да бъдат ключови в дизайна на офиса през следващата година.

„Озеленяване на офиса“ на изцяло ново ниво

2017 се оказа отлична за популяризирането на биофилните елементи в дизайна. От градини или миниградини на покривите на сградите или на терасите до малки водни обекти, интегрирани във вътрешните пространства, и натурални материали, използвани за направата на прегради – бамбук, дърво. Целите на всичко това са не само естетически, но и защото влияе добре на здравето и цялостното състояние на служителите, а оттам и на тяхната продуктивност. Доказано е, че тези късчета природа са полезни на много нива – служителите в подобна среда са по-спокойни, по-креативни, по-щастливи и по-здрави.

Очаква се след този тласък фирмите да се гмурнат още по-дълбоко, отвъд вертикалните градини и истинската трева в офиса, за да изследват нови възможности на „зелената идея“. Възобновяеми енергийни източници, системи за пречистване на въздуха в офиса  и т.н. В САЩ много от големите компании вече проявяват инициативност към външната среда, която заобикаля фирмените им офиси, и изграждат зелени пътеки за срещите си, които организират под формата на разходки. Нередки са и зелените вътрешни пространства, за които е предвидено място в сградите.

Повече текстури – докъдето погледът стига

С увеличаването на броя на минималистичните офиси и на офисите с привидно неутрално оформление текстурите стават силно изразно средство, с което дизайнерите се заиграват все по-често. Текстурите са сред елементите в една стая, които можете да усетите чрез сетивата си – да ги видите, но и да ги докоснете. Различните текстури провокират усещането за домашен уют в привидно безличните обществени пространства, в които пребиваваме всеки ден.

Актуални цветове

Pantone наскоро представи своите осем основни палитри за 2018 и изглежда, че в тях има за всекиго по нещо – за малкия стартиращ бизнес, но и за големите компании с грандиозни офис сгради. Няколко комбинации от цветове правят силно впечатление в тези палитри: преливане на синьо и оранжево, които си играят с противоположностите в цветовата гама, а едновременно с това правят нещата ярки и свежи. Ако смелостта е характерна за вашата марка, опитайте това съчетание. Други офиси може би ще изглеждат по-добре, ако фирмите заложат на неутрални металически нюанси – чудесен избор и поглед към бъдещето. Трети пък биха избрали тонове, които гарантират топло посрещане. Pochepan препоръчва да се спирате на ярки цветове за малки неща и да поставяте ударение чрез тях – тапицерия на столове, акценти по стените, част от подовата настилка. Бъдете пестеливи. Малкото е повече.

Подобренията в офиса означават подобряване на достъпа до офиса

Някои фирми вече тестват нови решения за подобряване на достъпа на хората до офисите, най-вече на онези от нас, със специални потребности. Например, Panasonic наскоро представиха самоходни инвалидни колички, които ще бъдат използвани на Олимпийските игри в Япония през 2020. Посетителите ще могат да поръчат такава количка с няколко докосвания на екрана на смартфона си, благодарение на ново приложение. За хората с проблеми със слуха е създадено средство за превод от езика на глухонемите на говорим език – UNI. Този инструмент позволява на хора с увреждания на слуха не само да общуват в свободното си време, но и по време на работа – да участват пълноценно в срещи с колегите си.

Що се отнася пряко до дизайна и оформлението на офиса, време е за забравим за универсалните решения и за бюрото, което е един-единствен размер. Мебелите са предназначени за хората, които ги ползват, а хората не са еднакви –  трябва да са регулируеми – както бюрата, така и столовете. Целта на дизайна е постигането на комбинация от красота и практичност. От изключително значение е служителите да се чувстват добре в средата, в която се трудят. Интериорният дизайн също е начин да покажете на хората, работещи за вас, признание и благодарност.

Нови технологии

Добавената реалност и виртуалната реалност бавно, но сигурно си проправят път към офисите. Макар че все още нямат широко приложение, тези технологии предлагат чудесна възможност професионалистите да демонстрират постиженията си – например модели на продукти, или пък да подобрят комуникацията си с колеги и клиенти, които са далече от тях. AR и VR може да са от полза и за привличането на таланти във фирмата – най-малкото, което бихте могли да предложите на потенциалните си служители, които не са от вашия град, е виртуален тур в офиса, пък и всеки би се радвал да работи в организация, която не е застинала в миналото.

Свързани публикации