5 вида храни, които ще ви дадат достатъчно енергия за целия работен ден

5 вида храни, които ще ви дадат достатъчно енергия за целия работен ден

Имали ли сте дни, в които макар и да сте добре отпочинали предишната вечер, да сте станали на време и да сте имали освежаваща тренировка сутринта, в един момент батериите ви рязко и необяснимо падат? Часът е 3 следобед, а до заветното движение на стрелката до цифрата 5 има още цели 120 минути. И изведнъж се сещате, че за обяд сте хапнали масивен сандвич или голяма чиния с ризото. Усещате тежестта им, а очите ви едвам се държат отворени. Обмисляте да промените диетата си към нещо по-леко и даващо нужното гориво на организма ви, за да изкарате с добра концентрация до последния работен час. Ето няколко изпробвани предложения, които биха могли да ви дадат енергията, която търсите.

  1. Зелени зеленчуци

Повечето хора предпочитат да изядат по един хубав, сочен сандвич или пица по време на обяд. И макар тези храни да засищат, впоследствие те ни правят лениви и ни карат да се чувстваме тежко. При зеленчуците ситуацията е друга – освен че те са генерално по-полезни и леки, те въздействат положително върху функциите на паметта ни и помагат да се фокусираме по-лесно, благодарение на огромните количества витамин В и Фолиева киселина в тях.

  1. Сьомга и авокадо

Поне веднъж-два пъти на седмица заменяйте пилешкото и картофите с ориз, например, с парче сьомга и салата, гарнирана с авокадо. И двете съдържат т.нар. Омега 3 мастни киселини, които са изключително полезни за организма ви, действат положително върху имунната ви система, обмяната на веществата и енергията, която тялото ви произвежда.

  1. Яйца

Един от най-добрите варианти за закуска са именно яйцата. Изключително богати на витамин В, но също и на протеини, те са същинска енергийна бомба. Едно цяло яйце и два белтъка към него са един нелош вариант за лека, но въпреки това – ефикасна закуска.

  1. Грейпфрут

Този плод е едно от най-добрите решения за тежък работен ден. Грейпфрутът е вкусна инжекция от антиоксиданти, пектин, витамин C и калий, който влияе както върху настроението ви, така и върху паметта, като също така регулира нивата ви на кръвна захар. Но ползите не приключват дотук – големият червеникаво-оранжев плод е и много богат на фибри, което означава, че ще се чувствате сити дълго, дълго време!

  1. Тъмен шоколад

Плътният и леко горчив вкус на черния шоколад е любим на мнозина. Освен носещ удоволствие, той носи и ползи. Известно е, че какаото има мощно антистресово действие, като заедно с това подобрява и способността за концентрация. Кофеинът от шоколада, пък ще ви зареди с немалко количество допълнителна енергия.

Ако приемате една от тези храни поне веднъж на ден, със сигурност ще повишите енергията си, концентрацията си и най-важното – продуктивността си!

Свързани публикации