7 начина да останете здрави, когато сте твърде заети с работа

7 начина да останете здрави, когато сте твърде заети с работа

Дойде новата година – беше натоварен период сам по себе си, без да броим вълненията около празниците. В тези моменти, когато ежедневието ни завърти на най-високи обороти, често не успяваме да стигнем до това да се погрижим за себе си – за тялото и здравето си. Правим компромиси със съня, храната, тренировките и т.н. Това е разбираемо, предвид голямото натоварване, но не е за предпочитане. Ето няколко тактики, чрез които можете да се грижите за здравето си, дори и когато сте супер натоварени в работата.

  1. Планирайте

Планирането е основният компонент от това да поддържаме организма си в добра форма. Това важи както за хранене, така и за сън и тренировки. Отделете няколко часа, например в неделя, и планирайте това, което е важно за вашия физически баланс. Отделете дни, в които ще станете по-рано за тренировка (следователно и ще си легнете по-рано предишната вечер, а няма да се изкушите от приятелската покана за „по бира“) или си пригответе няколко порции здравословна храна. Така ще знаете, че тя вече е заредена и просто трябва да я грабнете от хладилника и да я вземете с вас на работа.

  1. Яжте често

По-точно – поне на 3-4 часа. Това е времето, в което нивата на кръвната захар падат, а заедно с тях – и енергията ни. За да се поддържате тонизирани, а тялото си заредено, хапвайте по нещо малко в този период от време. Далече не е нужно това да бъде цяло сериозно хранене, а по-скоро нещо което ви е вкусно, приятно и по-възможност – което не е тежко. Плодовете винаги са много добър вариант, ако нямате как да хапнете нещо друго.

  1. Бъдете активни

Разбираме, че за мнозина идеята за интензивна тренировка след работа е меко казано демотивираща. За щастие, не е и нужно да се отдавате на това, ако усещате, че сте уморени и не можете. Има и други начини, чрез които да бъдете активни, и те могат да бъдат използвани през целия ви ден. Например – разходки (преди работа, по време на почивката, след работа), кратки йога упражнения. С малко въображение, всяко движение и всяка активност, могат да допринесат за вашия тонус.

  1. Спрете да се храните от вендинг машините

Това е едно от вечните, най-бързи и лесни решения за тези, отнесени във вихъра на работния ден. Бърз стоп пред вендинг автомата, някой и друг калоричен десерт или чипс с газирана напитка и продължавате напред. Сами разбирате, че това е не е най-доброто решение за вашето здраве. Опитайте да замените това „захранване“ с някой и друг плод, дори и зеленчук, или поне чаша с фреш. Може да не го усетите така, но това ще даде повече енергия на организма ви, без да го затормозява толкова, колкото калоричната бърза храна.

  1. Пийте вода

Вечният съвет, но не е никак случайно, че остава такава константа. Водата има безкрайно много позитивни свойства за организма, които дори не бихме посмели да изброим тук. Важно е да пиете често – ако усетите, че последните 2-3 часа не сте прескочили до тоалетната, значи не приемате достатъчно течности. В такива ситуации организмът се дехидратира, губи енергия и често може да даде изкуствено усещане за глад. Ако пък водата по някакъв начин ви е „скучна“, не се свенете да й добавите аромат – има различни подсладители, а можете просто да добавите резен плод.

  1. Излизайте на чист въздух

Когато сте заринати от работа, това вероятно е последното нещо, за което се сещате. Но всъщност излизането извън затворени помещения действа благоприятно на организма. Няколко минути на чист въздух – по възможност в парк или в градинка наблизо – ще ви освежат и ще прочистят главата ви. Нещо повече – това да излезете навън и да се разходите ще направи деня ви малко по-активен.

  1. Почивайте си от екрана

Без значение дали е на компютър, телефон, таблет или телевизор, когато се приберете у дома, направете всичко възможно да не заставате отново пред екран. Опитайте се тогава да прекарате време с половинката, да се видите с приятел, да почетете книга. Това освен приятно е и полезно за организма ви – специалистите казват, че колкото по-скоро прекъснете светлинното облъчване от екрана, толкова по-бързо организмът ви ще задейства мелатонина в тялото ви. Или както е наричан още – хормонът на съня, който има функцията да понижава нивата на стрес.

Свързани публикации