7 навика на работохолиците

stocksnap_f5taneqvuh

Работохолизмът не е диагноза, която се поставя само заради извънредните часове, прекарани в работа. Става дума за проблемите, които тези часове причиняват. Някои наричат работохолизма една от зависимостите на нашия век.

Много хора се хвалят с натрапчивата си нужда да работят денонощно, вместо да я видят като проблем. Поредица от съвременни шеги се надсмиват над онези, които предпочитат да работят, докато останалите се забавляват.

Само защото сте в състояние да работите по цял ден и цяла нощ, не означава, че трябва да го правите. Като всички други зависимости, пристрастяването към работата е вредно за здравето ви – както менталното, така и физическото, коментира Amy Morin за Inc.

Изследователи от Департамента по психосоциални науки от университета в Берген определиха характеристиките на работохолиците. Според тяхната скала за пристрастяване към работата са налице седем признака, които отличават работохолиците от трудещите се здраво:

  1. Работохолиците си освобождават още време за работа

Работохолиците не се интересуват от времето за почивка. Всъщност, дори обикновено се опитват да организират личния си живот по начин, който им позволява да работят повече, а не по-малко.

  1. Работохолиците прекарват много повече време в работа, отколкото първоначално са имали намерение

Един работохолик може да каже, че трябва да работи няколко часа в събота сутрин, а да продължи чак до късно вечерта през почивния си ден.

  1. Работохолиците работят, за да намалят чувството на вина, тревожност, безпомощност, депресия

Работата осигурява средства за бягство за работохолиците. Докато са заети със задълженията си, те избягват неприятните емоции.

  1. Работохолиците не слушат, когато другите хора им казват да ограничат работата

Някои се осмеляват да казват на работохолиците да забавят темпото или да си вземат почивка. Те, разбира се, остават глухи за такива съвети. Подобно на начина, по който другите пристрастени се опитват да скрият зависимостите си, така и работохоликът може да стане през нощта, за да работи, а освен това е възможно и да лъже за часовете, прекарани в офиса.

  1. Работохолиците стават напрегнати, ако им е забранено да работят

Работохоликът не може да си почива да плажа или да изпусне парата, спортувайки. Ако го държите настрана от офиса, това ще причини още по-сериозна тревожност.

  1. Заради работата работохолиците оставят на заден план своите хобита, развлеченията и упражненията

Въпреки че работохоликът може да твърди, че хобитата и тренировките са важни, е малко вероятно да намери време за тези дейности в графика си. Работата си остава приоритет номер едно. Винаги.

  1. Работохолиците имат здравословни проблеми, причинени от работата

Дългото време, прекарано в работа, има отражение върху здравето на работохолиците. Липсата на сън, високите нива на стреса и влошените социални взаимоотношения често следват многото работа, придружена от пренебрежимо малко забавление.

Жестоката ирония на работохолизма е, че не е задължително работохолиците да са особено ефективни служители. Те изпитват трудности да делегират задачи, не са отборни играчи, концентрират се трудно и правят повече грешки от останалите. Макар че са свръхзаети, не са особено продуктивни.

Ако подозирате, че е възможно да сте станали зависими от работата си, потърсете помощ. Добър приятел или психолог може да ви помогне да се преборите с този дисбаланс и да спрете да живеете, за да работите.

Освен това в някои части на света вече съществуват групи за взаимопомощ. Срещите на Анонимните работохолици са организирани на основата на същата 12-степенна програма, която използват Анонимните алкохолици. Също така те провеждат срещи онлайн и по телефона.

Свързани публикации