7-те правила за добър външен вид на работа

Независимо дали работите от 30 години или 3 дни, неизбежно се сблъсквате с гардероба и въпроса „Какво да облека?“ всяка сутрин. Със сигурност не е добре да е нещо, което сте носили вчера, нито нещо, с което просто да бъдете облечени. Всъщност дрехите, които всяка сутрин вземате решение да облечете, работят за вашия имидж. А хората, с които се срещате, си създават първо впечатление за вас само за 7 секунди. Дрехите и излъчването ви като човек са всичко, което те възприемат в първите 7 секунди, така че не искате да пропуснете шанса да създадете добро първо впечатление, нали?

В тази статия ще прочетете 7-те основни правила на успеха в обличането, след които всяко ново запознанство с клиент или партньор ще работи за вашата положителна репутация.

Правило №1: Изберете си имидж

Личен_стил_на_обличане

Снимка: http://akeenesenseofstyle.blogspot.com/

Помислете над това как искате да ви виждат другите. Етикетът винаги може да бъде „оцветен“, дори и работата ви да изисква официален дрескод. В някои случаи „цветът“ може да бъде само една брошка, но да казва много за вас.

Правило №2: Виж как го правят другите

Понякога се случва да не знаете накъде да поемете. В случая, да не знаете точно как си представяте своя стил. За такива ситуации има един малък трик, който няма как да не проработи. Вижте как го правят другите. Потърсете добри примери в интернет и си свалете снимките, които ви допадат най-много на пръв поглед. След това ги прегледайте отново и оставете само тези, които ви карат да се чувствате добре, когато ги гледате. Ето, че имате първата си селекция с основните елементи на вашия стил.

Правило №3: Mix and match

Личен_стил_на_обличане

Снимка: http://www.polyvore.com/

Това е правило, което няма благозвучен превод на български. Идеята, скрита зад него, се състои в това, че можете да комбинирате дрехи, които никога не бихте помислили да носите заедно. Разбира се, когато говорим за работа, твърде много екстравагантност не е добре приета. И все пак, зависи от типа работа. Какво имаме предвид ли? Помните ли времето, когато да се носи сако в комбинация с дънки беше проява на лош вкус? А сега отворете гардероба и дайте воля на въображението си!

Правило №4: Помислете за цветовете

Цветът е също толкова важен, колкото и самата дреха. Всеки цвят носи своето послание, което хората подсъзнателно приемат. Например цветът, който е често присъстващ в повечето гардероби – черно – може да бъде възприет като агресивен при провеждане на преговори.

Правило №5: Изберете обувките си разумно

Личен_стил_на_обличане

Снимка: http://www.townandcountrymag.com/

Избирайки обувки за работа, има доста неща, които трябва да обмислите. Разбира се, обувките ви трябва да изглеждат стилни и елегантни, но те трябва да бъдат и практични. Ето защо твърде високият ток не е за препоръчване. И все пак, къде е истината? Това са „обувките за всеки случай“ – средно високи, удобни и красиви. Те не са натрапчиви и екстравагантни, но имат малък акцент, който автоматично ги изважда от графата „Скучни“.

Правило №6: Гримът също е важен

Случвало ли ви се е да си помислите „Какво пък толкова, колегите ме виждат всеки ден, мога да отида и без грим…“? Не го правете! Експертите в изграждане на имидж съветват всяка сутрин да отделяме малко време, в което да поставим грим на лицето си и да оформим добре косата си. Тази грижа към себе си създава добро впечатление в околните, а на подсъзнателно ниво се приема, че щом човекът отделя време, за да изглежда добре, значи ще отдели достатъчно време, за да свърши и работата си качествено.

Правило №7: Не забравяйте усмивката

Личен_стил_на_обличане

Снимка: http://www.exquisitegirl.com/

Усмивката също е част от вашия имидж. Не е нужно да се усмихвате непрекъснато, но не забравяйте усмивката, когато се срещате с колеги или се налага да се справите с трудна ситуация. Това не само ще подсили собствената ви увереност, но и ще привлечете вниманието на хората към себе си. А това е важно, когато се опитвате да заинтригувате хора на професионално ниво.

Публикации от серията