8 начина, по които помагате на тялото си, ако пиете вода на гладно

StockSnap_E5UC8HTGT3

Японките са добре известни със своите слаби, здрави и тонизирани фигури. Генетиката със сигурност играе роля, но мнозина твърдят, че техният сутрешен ритуал също им помага да останат по-здрави. Казано накратко, повечето японки пият вода веднага след събуждането си.

Този ритуал, дълбоко вкоренен в японската култура, всъщност е форма на лечение с вода, за което е научно доказано, че спомага за отстраняването на редица нарушения в процесите в организма. За разлика от европейците и американците, населението на Япония не страда тежко от заболявания като затлъстяване и диабет. Това показва, че имаме причина да научим едно-две неща от техния по-здравословен начин на живот, пише Joseph Summers. Когато сме здрави, сме по-продуктивни и работим по-качествено.

Защо пиенето на вода е толкова важно?

Като начало, 70% от тялото ни е вода, важно е да го хидратираме, за да работи правилно. Когато изискванията на тялото за вода не са спазени, са налице редица негативни последици за здравето – и краткосрочен, и в дългосрочен план.

Дългосрочната дехидратация може да допринесе да се стигне до ревматоиден артрит, мигрена, ангина, колит, диспепсия, хипертония, затлъстяване, хемороиди, рак на гърдата, белодробна туберкулоза, камъни в бъбреците, синузит и рак на матката.

Помогнете на тялото си да се предпази от тези състояния по-добре, като пиете вода, след като се събудите и го поддържайте хидратирано през целия ден.

Как да се лекувате с вода?

Това е доказан метод за лечение на някои заболявания. Освен това ще се чувствате освежени през целия ден.

Пийте приблизително 160 ml вода четири пъти непосредствено след събуждане, преди да сте се измили и да сте закусили.

Не яжте нищо в следващите 45 мин.

Пийте вода поне 30 мин. преди хранене, но не и два часа след закуска, обяд и вечеря.

Ако не можете да изпиете четири чаши вода на гладно, можете да започнете с една или колкото тялото ви понесе. Увеличете приема на вода постепенно, докато достигнете желаното количество – 640 ml.

Кога да очаквате резултати?

При диабет и високо кръвно налягане: 30 дни

При стомашни проблеми: 10 дни

При туберкулоза: 90 дни

Основни ползи от пиенето на вода на гладно:

  1. Помага да се освободите от токсините

Когато пиете вода, това по естествен начин активира движението на червата. През нощта тялото ви се възстановява и изхвърля всички токсини вътре в себе си. Когато пиете вода на празен стомах сутрин, отстранявате вредните токсини, оставяйки тялото си свежо и здраво. Пиенето на вода може да стимулира производството на мускулни и кръвни клетки.

  1. Подобрява метаболизма

Пиенето на вода на гладно може да подобри метаболитните процеси с поне 24%. Това е много важно за онези хора, които спазват стриктна диета. Повишената скорост на метаболизма означава по-добра храносмилателна система. Ще сте в състояние да следвате хранителния си режим по-лесно, ако преработвате продуктите по-бързо. Пиенето на вода веднага след събуждане пречиства тялото и улеснява усвояването на хранителните вещества.

  1. Спомага за здравословното отслабване

Когато пиете вода сутрин на гладно, освобождавате токсините и подобрявате ефективността на храносмилателната система. Ще се чувствате по-малко гладни, апетитът ви ще бъде намален. Това ще предотврати покачване на теглото, причинено от преяждане.

  1. Облекчава киселините и стомашните проблеми

Стомашните проблеми са причинени от повишена киселинност в стомаха. Страдате от киселини, когато киселините се вливат в хранопровода ви. Когато пиете вода на гладно, тези киселини се изтласкват надолу и се разреждат, като така проблемът се разрешава. Освен дава сигнал за стартиране на работата на стомаха, който се подготвя за предстоящата закуска.

  1. Подобрява тена и прави кожата сияйна

Дехидратацията причинява преждевременно състаряване, бръчки и видими пори по кожата. Научно изследване е установило, че пиенето на 500 ml вода на гладно повишава притока на кръв към кожата и я прави сияйна. Освен това пиенето на вода през деня означава, че тялото ви освобождава токсини, което ще направи кожата ви по-здрава и красива.

  1. Прави косата здрава, гладка и лъскава

Дехидратацията може да окаже сериозно влияние върху растежа на косата ви. Пиенето на много вода подхранва косата отвътре навън. Водата представлява почти ¼ от теглото на косъма. Недостатъчният прием на вода може да причини слабост и накъсване на косата. Трябва да пиете повече вода всеки ден, но пиенето на вода на гладен стомах може да подобри качеството на косата ви в по-голяма степен.

  1. Предотвратява камъни в бъбреците и инфекции на пикочния мехур

Пиенето на вода на гладно води до разреждане на киселините, които водят до образуване на камъни в бъбреците. Колкото повече вода пиете (разбира се, в разумни граници), толкова по-защитени ще бъдете от подобни здравословни проблеми, които отчасти са причинени от задържането на токсини.

  1. Укрепва имунната система

Пиенето на вода на празен стомах помага да изчистите и балансирате лимфната си система, което, от своя страна, води до подобряване на защитните сили на организма. Силната имунна система ще ви предпази от множество опасности за здравето и ще предотврати честото боледуване.

Свързани публикации