8 ужасно вредни хранителни навика

StockSnap_WIG7YVMEDF

Сякаш днес се говори за здравословно хранене повече от всякога. Имаме достъп до огромно количество противоречива информация. Много хора не са убедени дали правят добър избор по отношение на начина си на живот. Преди години, пише Kevin Daum, някои учени твърдяха, че всяка калория се преработва от тялото по един и същи начин, независимо от източника на тази енергия. По-новите проучвания по темата, обаче, отвеждат повечето диетолози към по-комплексен и нюансиран подход. Например, преди специалистите по храненето препоръчваха диета с по-малко мазнини за по-добро общо здраве. Сега изследователите смятат, че някои мазнини не са здравословни, но имаме нужда от други, следователно трябва да избягваме само вредните.

Нездравословните избори, които правим, често изглеждат по-лесни, бързи и ефективни, когато сме гладни, особено в обедната почивка, когато разчитаме на нещо готово за хапване. Ето кои са основните изкушения в хранителния режим и как можем да ги избегнем – съветите на Gautam Gupta – основател и изпълнителен директор на NatureBox.

  1. Пропускане на закуската

Макар че изследванията не показват категорично, че пропускането на закуската е нездравословно, те сочат, че хората, които закусват, имат по-здравословни хранителни навици като цяло. Освен това пропускането на закуската често води до преяждане. Ако сте зает и се изкушавате да напуснете дома си, без да закусите, старайте се да имате готови варианти за закуска с високо съдържание на фибри и протеини. Подходящ избор са овесена каша, кисело мляко с мюсли и т.н.

  1. Честа консумация на вредни храни

Една от най-трудните ни задачи е да контролираме честите похапвания, особено на любими неща като десерти и снаксове. Леките закуски са добра идея, защото стабилизират нивата на кръвната захар и предотвратяват „вълчия“ глад, а съответно и преяждането след него. Планирайте тези закуски и се ограничавайте в количеството. Идеалният вариант е да изяждате един плод – ябълка или портокал, например. Така вземате един плод и не се налага сами да определяте каква порция храна ще изядете. Опитайте се да комбинирате въглехидрати със здравословни мазнини и протеини, за да ви заситят за по-дълго.

  1. Мултитаскинг по време на хранене

Чували ли сте за принципа на шам-фъстъка? Според едно проучване хората, които ядат шам-фъстъци, почиствайки ги от черупките, поемат по-малко калории от онези, които консумират ядките почистени. Вниманието е ключът към правилното хранене. Трудно е да се фокусираме върху храната, когато сме вперили поглед в екрана. Не яжте на бюрото си в обедната почивка, отделете няколко минути за пълноценен обяд. В тези моменти се съсредоточете върху храната и се ориентирайте за количеството, което сте погълнали – например по празните черупки от шам-фъстък.

  1. Приемане на нужните калории чрез напитки

Тук Gupta няма предвид само алкохола. „88 проучвания откриват връзка между приема на безалкохолни напитки и наднорменото тегло. Лесно е да пиете много захар, от която тялото ви няма нужда, дори от естествени източници, например плодови сокове.“ Водата трябва да бъде предпочитана напитка. Ако имате нужда от по-отчетлив вкус, можете да пиете чай без други добавки.

  1. Хранене твърде късно вечерта

Gupta признава, че мненията по тази тема са противоречиви, но предупреждава, че да се храните преди лягане може да доведе до нездравословен цикъл, включващ оскъдно хранене през деня и обилно засищане на глада вечер. Ако ви мъчат киселини, късните хранения може да влошат симптомите ви. Най-добре е да вечеряте достатъчно рано, за да не си лягате с пълен стомах, и достатъчно късно, за да не огладнеете точно преди сън.

  1. Заблудата, че храната навън е като храната вкъщи

Gupta отбелязва, че повечето хора не знаят, че авиокомпаниите слагат повече сол и подправки, за да противодействат на атмосферното налягане и сухотата на въздуха в кабината. Повечето хора не си дават сметка и за добавките в ресторантите. Трудно е да контролираме състава на менюто си, когато се храним навън, но можем да следваме някои общи насоки. Старайте се да имате колкото е възможно повече цветове в чинията си. Това гарантира (освен ако не пълните чинията си с цветни бонбони), че ще си набавите достатъчно зеленчуци и протеини. Когато избирате от шведска маса на закуска, вземете яйца вместо въглехидрати. На обяд и вечеря започнете със салата и голяма порция зеленчуци. Когато пътувате, се старайте да носите здравословни храни, за да не се изкушавате да се храните с лесно достъпни боклуци.

  1. Честа консумация на алкохол

Не трябва да препивате, за да усетите вредното влияние на алкохола. Много алкохолни напитки съдържат повече калории, отколкото захарта. Освен това алкохолът отслабва имунната ви система и замъглява ума. Дори една чаша може да се отрази на качеството на съня. Здравословно е да ограничите алкохола до минимум и да избирате напитки без захар, когато искате да се поглезите, казва Gupta. Колкото по-бистра е течността, толкова по-добре. Бялото вино е чудесна опция, съдържаща малко калории.

  1. Прекаляване с кофеина

Кафето се приема за приятел на съвременния професионалист, който се бори със стрес, ниски нива на енергията и наближаващи крайни срокове. Няколко чаши кафе, обаче, не само ще ви направят по-нервни, но и ще нанесат по-сериозни вреди на здравето ви. Прекомерната консумация на кофеин е възможно да доведе до нарушения на съня, на сигналите за глад и до повишаване на нивата на кортизола. Gupta препоръчва да не се пият повече от две кафета на ден.

Свързани публикации