9 лекарски съвета за добра ергономия на работното място

Закономерностите, определящи коя е правилната поза на тялото по време на работа, представляват цяла наука, която си заслужава да се изследва в името на постигането и запазването на добро здраве. Повечето от нас прекарват в офиса поне по осем часа всеки делничен ден и това оказва сериозно влияние върху състоянието на тялото ни.

Независимо какво е обзавеждането във вашето работно пространство – ново, старо, модерно или пък не чак толкова, не бива да разчитате само на съобразителността и добрата воля на работодателя си, за да си осигурите безопасност и комфорт.

Съществуват някои изключително лесни и на пръв поглед незначителни мерки, които е възможно изцяло да променят начина, по който се чувствате в края на работния ден.

Ако искате да запазите по-голяма част от енергията си и да се предпазите от болка, обърнете внимание на лекарските съвети по отношение на ергономията на работното място.

  • Нагласете отделните елементи на стола си – облегалка, седалка, подлакътници, по такъв начин, че да не натоварвате излишно гръбнака или която и да е друга част на тялото.

  • Обърнете внимание на клавиатурата – не всички продукти, обещаващи удобство, ще ви го осигурят.

  • Ставайте често за малки почивки – отидете да си налеете вода или до принтера.

  • Ако имате възможност, опитайте да работите на бюро за правостоящи и вижте как ще ви се отрази.

  • Ако работите на два монитора, поставете ги така, че да не ви се налага да въртите главата си много, когато премествате поглед от единия към другия.

  • Нагласете височината на монитора. Честа грешка е мониторът да се поставя твърде високо и центърът му да е на нивото на очите на работещия.

  • Подредете бюрото си така, че да ви е удобно. Доближете мишката и клавиатурата до себе си, не се пресягайте, за да ги стигнете.

  • Клавиатурата трябва да бъде на нивото на лактите ви.

Можете да научите повече подробности за ергономията на работното място във видеото.

Свързани публикации