Базисни съвети за покупка на класически костюм

Професионалният дрес код на модерните мъже все по-рядко изисква облеклото да бъде строго официално. Или няма нужда от препоръки за конкретен стил, или те са тясно обвързани с естеството на работа. Въпреки това е неписано правило, че всеки съвременен джентълмен трябва да има поне един класически костюм в гардероба си.

Business Insider предлага кратък и ясен списък с насоки, които да следвате, когато купувате костюм за себе си. Ако търсите сет с универсално предназначение, то заложете на класически цвят – графитено сиво или тъмносиньо, и кройка. Ще познаете класическия костюм и по характерната форма на ревера (който се различава от ревера тип лястовица, например), по двойната цепка на гърба и по закопчаването – с две копчета.

Разумно решение е да си ушиете костюм по поръчка – за да пасне именно на вашата фигура. Най-добрите ателиета обикновено предлагат висококачествената студена вълна като подходяща материя за изработването на класически костюм. Ако купувате официалния сет готов, се постарайте да ви е точно по мярка. Модните експерти потвърждават, че най-важно наистина е сакото да приляга перфектно на раменете ви. Дължината на ръкавите трябва да е до началото на китката, така че при изпъване да бъдат видими част от ризата и даден аксесоар (често ръчен часовник), ако е наличен. Изборът на панталон с подходяща кройка също не е маловажен. Дължината следва да бъде до мястото над петата, за да ляга върху предната част на обувката.

Свързани публикации