Бюрата за правостоящи – помагат ли на здравето или са просто мода

Бюрата за правостоящи – помагат ли на здравето или са просто мода

Вече знаем, че пълният работен ден, прекаран в седнало положение, не е полезен за здравето и дори скъсява продължителността на живота ни. Но няма достатъчно доказателства, че стоенето в изправено положение ще подобри благосъстоянието ни. Natalie Shoemaker коментира новините по темата.

През последните години цяла една индустрия се опитва да намери решение, за да противодейства на опасностите за здравето, предизвикани от продължителното седене. В крайна сметка преждевременната смърт, причинена от повишения риск от диабет и сърдечно-съдови заболявания, не е нещо, което може да се приеме леко. Мета-анализ, публикуван в Cochrane Database of Systematic Reviews, засяга 20 изследвания, в които се изтъкват ползите от стоенето в изправено положение. Възможно е техните открития да са били преувеличени.

Д-р Jos Verbeek от Финландския институт за професионално здраве казва, че няма легитимно доказателство на твърдението, че трябва да стоим изправени по четири часа на ден. Екипът му открива, че подобни твърдения са по-скоро модни, отколкото научно обосновани.

Учените са открили грешки в начина, по който са проведени изследванията. Според тях проучванията са проектирани зле и в тях са участвали твърде малко хора. Освен това има съмнения за трайните последици от продължителното стоене в изправено положение. Най-дългото изследване е продължило 6 месеца – недостатъчен период за проследяване на дълготрайните последици от стоенето и седенето.

Verbeek дори казва, че има доказателства, че стоенето може да бъде и вредно за здравето, позовавайки се на датско проучване от 2005 година, установило, че хората, които стоят на крак с часове, развиват разширени вени.

Изводът от изследването на екипа на Verbeek не трябва да бъде, че стоенето е добро или лошо за здравето – няма достатъчно доказателства за това. Има пилотни проучвания, които показват, че стоенето в изправено положение може да помогне на работещите на бюро да преодолеят спада в ефективността си след 03:00 следобед. Въпреки това няма категорични доказателства, че бюрата за правостоящи ще ни помогнат да избегнем по-ранната смърт.

Сигурно е едно: офис средата се нуждае от стъпки към насърчаване на движението по време на работния ден. Можете да започнете с личните си избори: следващия път когато отивате към офиса, се качете по стълбите, вместо да взимате асансьор.

Свързани публикации