Чаша вода сутрин на гладно за висока производителност и здраве

Чаша вода сутрин на гладно за висока производителност и здраве

Из страниците на лайфстайл изданията или пък просто в тематични интервюта, може би сте забелязали, че немалко успели личности включват като част от здравословния си режим пиенето на чаша-две вода сутрин на гладно. Понякога тя е студена, друг път – топла, не рядко гарнирана с малко лимон.

Защо тези хора предпочитат водата пред кафето? Авторът, диетолог и магистър по публично здраве Рания Батайне дава обяснение пред Business Insider.

 

Пиенето на вода сутрин помага за рехидратирането на тялото

Шестте до осем часа препоръчителен сън са дълъг период без тялото ви да поема течности. Чаша или две вода веднага след събуждане са добър начин за бърза рехидратация, казва специалистът. Особено като се има предвид, че доста пият кафе сутрин, което от своя страна обезводнява тялото още повече.

Пиенето на вода сутрин подобрява концентрацията

Един от най-сигурните показатели за умората и липсата на енергия е фактът, че може да сте обезводнени. „Водата подпомага едновременно регулацията на телесните и мозъчните функции и е тясно свързана с баланса на настроенията“, казва Батайне.

След дълъг период без храна и вода първото, което консумирате сутринта, може да бъде шок за тялото ви. Ако това обаче е студена вода, може да се получи „тласък в концентрацията и енергията“, казва тя.

Пиенето на вода сутрин е гориво за мозъка

Хидратацията е ключова за ежедневната производителност. Човешкият мозък е 73% вода, така че поемането на достатъчно течности е важно за оптималната мозъчна дейност. Това, разбира се, е процес, който продължава през целия ден, но започването на деня с чаша вода е стъпка в правилната посока.

„Утрото дава тона за целия ви ден“, казва експертът. „Ако се чувствате смачкани, това ще повлияе на сутрешните ви упражнения, на продуктивността на работа и дори на ежедневните ви семейни отношения“.

restaurant-825044_1280

Пиенето на вода сутрин може да ви помогне да преборите болестите

Докато спите, тялото ви е в режим на летаргия – всички основни функции са понижени. Това важи и за имунната система, която трудно се освобождава от токсините. Ако пиете достатъчно вода, това ще ускори процеса на изхвърляне на вредните вещества от организма ви.

Освен мозъка, много други органи също са съставени основно от вода – сърцето, бъбреците, белите дробове. Най-просто казано – достатъчното поети течности означават здраве.

Пиенето на вода сутрин подпомага метаболизма

Въглехидратите и протеините, които поемате с храната, се преработват и пренасят в тялото с помощта на водата. Ако пиете достатъчно вода, това ще подпомогне метаболизма ви, и ще окаже ползотворно въздействие върху диетичния ви режим.  „Когато не сме адекватно хидратирани, може да сбъркаме жаждата с глада, което да ни накара да ядем повече“, завършва тя.

Свързани публикации