Дали все още има безопасни храни? Вижте истината!

Дали все още има безопасни храни? Вижте истината!

Дали наистина беконът е толкова вреден, колкото са цигарите? Ще ви доведе ли кафето до инфаркт? Дали ядящите пшеница страдат от замъглено съзнание? Прочетете повече за храните, страховете и фактите. Така ще знаете какво да си носите за офиса, без притеснения, че ще си навредите.

Някога храните са смятани за източник на препитание и удоволствие. Днес масата, отрупана с храна, се приема като минно поле. Различни съвети заливат медийното пространство и объркват още повече представата ни за граница между полезно и вредно. Както наскоро се изрази водещата на кулинарно ТВ шоу, „можете да бъдете сигурни, че това, което хората смятат, че ще е полезно за вас тази година, няма да е същото следващата“.

Неизбежно е, научните изследвания постоянно потвърждават или отхвърлят опасенията за влиянието на храните върху тялото ни. Но когато тези резултати попаднат в грешни ръце и се съобщават извадени от контекста, това може да доведе до излишни страхове и решения, които съвсем не са здравословни.

Нека разсеем мъглата. Някои от храните, които обичаме, не са толкова опасни, колкото сме чували.

1. Бекон

Страхът: Преработените меса са толкова опасни, колкото цигарите.

Фактите: Наскоро Световната здравна организация представи доказателства, че консумацията на преработени меса допринася за образуването на някои видове ракови клетки. Тази информация обаче не е толкова тревожна, колкото някои заглавия ни карат да вярваме. Истината е, че ако изобщо ядете месо, вероятността от развиване на заболяването е 5.6%, а ако прекалявате с бекона – 6.6%. На всеки 100 души, станали вегетарианци, един ще избегне рака. На всеки 100 души, отказали цигарите, спасените животи са 10-15. И автомобилите създават рискове за произшествия, но не спираме да се придвижваме с тях, нали?

2. Кафе

Страхът: Пристрастяването към кофеина ще ни доведе до сърдечен удар.

Фактите: Има малко доказателства в подкрепа на тази теза. Тъкмо обратното, след изследване на повече от 400 000 американци в продължение на 13 години, през 2012 г. New England Journal of Medicine съобщава, че е 10% по-малко вероятно хората, които пият между три и шест чаши кафе на ден, да умрат, докато трае експериментът. Може би кафето не е еликсир на живота, както някои твърдят, но можете преспокойно да изпивате сутрешното си еспресо, без да изпитвате вина.

3. Пшеница

Страхът: Зърното може да допринесе за болестта на Алцхаймер.

Фактите: Този страх от увреждане на нервната система, свързано с консумацията на пшеница, ечемик, овес и т.н., все още не е получил сериозна обосновка. От друга страна, едва 1% от населението на планетата има истинска алергия към глутен. Симптомите на останалите се обясняват с висока чувствителност, която според някои учени се предизвиква не само от глутена в пшеницата, но и от някои захари и протеини в други храни, сред които лук и плодове. Ако е така, отпадането на пшеницата от менюто няма да реши проблемаХората ядат пшеница от поне 10 000 години и освен ако не сте се изследвали за алергия, нямате причина да се отказвате от храните, съдържащи глутен, докато не се докаже реална вреда от тях.

Очаквайте продължение!

Свързани публикации