Дали все още има безопасни храни? Вижте истината! (Продължение)

Дали все още има безопасни храни? Вижте истината! (Продължение)

Научните изследвания постоянно потвърждават или отхвърлят опасенията за влиянието на храните върху тялото ни. Но когато тези резултати попаднат в грешни ръце и се съобщават извадени от контекста, това може да доведе до излишни страхове и решения, които съвсем не са здравословни.

Нека разсеем мъглата. Някои от храните, които обичаме, не са толкова опасни, колкото сме чували. Представяме ви втора част от списъка, след като разгледахме митовете за бекона, кафето и пшеницата.

  1. Масло, сирене и пълномаслено мляко

Страхът: Млечните продукти запушват артериите и допринасят за сърдечно-съдови заболявания

Фактите: От десетилетия посланието е едно и също: наситените мазнини ще увеличат нивото на холестерола в кръвта ви, а съответно и риска от сърдечен удар. Много съвети бяха свързани със замяна на животинските мазнини с растителни и спазване на т.нар. средиземноморска диета, в която почетно място има зехтинът.

Добре известното съгласие по въпроса обаче беше разклатено през последните години. Скорошно изследване установява чрез наблюдение, че приемът на наситени мазнини няма ефект върху коронарната болест. Друг екип решава да проследи последиците от планирана интервенция в диетата на наблюдаваните, които се хранят със сирене гауда всеки ден в продължение на осем седмици . Оказва се, че в края на проучването участниците са имали по-нисък холестерол, отколкото други, помолени да спазват диета без мазнини. Кое е най-странното откритие? Въпреки че пълномасленото мляко и маслото са с висока енергийна стойност,  вероятността хората, които се хранят с тях, да напълнеят е не по-голяма, отколкото за онези, които консумират нискомаслено мляко. Предполага се, че наситените мазнини помагат за регулирането на метаболизма.

Не се отказвайте от млечните продукти толкова лесно.

  1. Пастьоризирано мляко

Страхът: Пастьоризацията може да доведе за екзема, астма и други имунни заболявания.

Фактите: Това допускане е резултат от всеобщата хипотеза, че колкото „по-натурална“ е храната, толкова по-здравословна е тя. Някои твърдяха, че процесът на пастьоризация убива „приятелските“ микроби в млякото, които спомагат за храносмилането, укрепват имунната система и дори предпазват от рак.

Много лекари вярват, че това е предразсъдък. Пастьоризацията оставя почти всички хранителни вещества непокътнати. Пиенето на сурово мляко може да бъде опасно, неслучайно млякото се пастьоризира – за да бъдат убити микробите, причиняващи сериозни заболявания като туберкулоза, салмонела и Е коли.

Изчакайте доказателства, преди да сте се сдобили с инфекция благодарение на пиенето на сурово мляко.

  1. Яйца

Страхът: Сърдечен удар в черупка.

Фактите: Подобно на пълномаслените млечни продукти, и за яйцата се смяташе, че запушват артериите. Има основания за подобни твърдения, но ако ядете до седем яйца на седмица, няма за какво да се тревожите.

Похапвайте яйца, без да прекалявате с количеството, защото те са ценен източник на протеини.

Какви други митове, свързани с храната, знаете?

Първа част на материала

Свързани публикации