Ергономията в офиса – от полза и за служителите и за работодателите

работа2Всеки работодател или офисен служител, който подценява значението на ергономичното работно място, се излага на различни рискове, твърдят многобройни и обосновани проучвания. Най-значимите сред тях са заболяванията, а най-тривиалните, но и неприятни от бизнес гледна точка, са ниската продуктивност и неефективност на служителите. Например, във Великобритания, всяка година се пропиляват 28.2 милиона работни човекодни, заради заболявания, свързани с работната среда и трудов травматизъм. И как са организирани работните ни места може да се окаже много важно за намаляването на стойностите в горната негативна статистика.

Подобряването на работното място увеличава продуктивността, намалява заболяванията и породените от тях отсъствия, а и редуцира временните здравословни проблеми, които могат да се превърнат в постоянни, ако се неглижират.

Ако обобщим средните стойности, типични за офисните служители, можем да кажем, че приблизително:

 • 10% от служителите в офиса са левичари;
 • 15% от служителите няма да могат да прочетат шрифт от 10 пункта, без да напрегнат очите си;
 • 10% страдат от дислексия;
 • 20% от служителите ще се сдобият с някакъв недъг по време на кариерата си, който ще е временен или постоянен.

Всичко това е повод за работодателите да се замислят как могат да подобрят условията на труд в офисите, а за самите сътрудници, да се научат да спазват основни правила, подобряващи и облекчаващи процеса на работа.Изборът на удобни бюра и столове, осигуряването на специални мишки (особено за левичарите) и клавиатури, гарантиране на подходящо осветление и вентилация – това са основните проблеми, които съвестните работодатели следва да решат. Заедно с това е важно да не забравят, че „един размер за всички“ не е валидно правило – различните хора имат различни потребности. Именно затова е от значение те да разговарят индивидуално с подчинените си и да договорят в личен разговор онези офисни „удобства“, които са важни за всекиго.

comp

Не е възможно наведнъж да се отправят всички възможни препоръки за повишаване на работната продуктивност чрез ергономия, но следните десет съвета винаги са уместни и приложими в повечето офиси.

 1. Приближете стола до работното си пространство.

 2. Седете изправено, като се стараете гърбът ви да е прилепен за облегалката на стола.

 3. Наклонете леко стола напред, с около 5-10 градуса.

 4. Седейки опирайте стабилно краката си на пода.

 5. Седете директно пред монитора и клавиатурата, за да не си „кълчите“ врата.

 6. Проверете, дали светлинният източник не създава отблясъци в монитора ви.

 7. Периодично отпускайте мускулите на раменете си, следете да не се изгърбвате.

 8. Старайте се горната част на ръцете ви да се спуска естествено от раменете надолу, за да ви е удобно писането на клавиатура.

 9. Проверете, дали столът, бюрото и мониторът са на такава височина, че позицията на тялото ви да е удобна и естествена.

 10. Ставайте и се раздвижвайте поне веднъж на всеки час.

Публикации от серията