Естествената светлина на работното място подобрява здравето

Изследване на невролози от Северозападния университет в САЩ поставя във фокуса на внимание начина, по който светлината влияе на човешкия организъм, на процесите, които протичат в него, на настроението и дори на теглото ни, на способността ни да бъдем по-ефективни като професионалисти, но и да почиваме по-пълноценно.

Учените са установили, че работещите в офис са рискова група, тъй като в затворените помещения често липсва достъп до пряка слънчева светлина. Резултатите сочат, че хората, които са изложени на повече слънчева светлина през деня, спят повече и по-добре, те са по-активни физически и имат по-високо качество на живот, в сравнение с онези, които нямат или имат малък достъп до естествена светлина.

Подчертава се необходимостта от архитектурен дизайн на офис сгради, съобразен с препоръките на невролозите. Ако, обаче, няма изгледи условията, в които работите, скоро да се променят, можете да вземете поне някои мерки: разхождайте се на открито, организирайте следващите си работни среща навън и т.н.

Свързани публикации