Facebook работи върху превеждането на изображенията в думи чрез изкуствен интелект

Facebook работи върху превеждането на изображенията в думи чрез изкуствен интелект

1 млрд. души използват най-популярната социална мрежа всеки ден с лични и професионални цели и това налага постоянна работа по подобряването й. Благодарение на напредъка в изследванията, свързани с изкуствения интелект, Facebook е на път да осъществи пробив и да направи фийда още по-приспособен към вкусовете и нуждите на потребителите.

Преди два дни от социалната мрежа обявиха, че са създали система, която учи машините да идентифицират обекти и действия на снимките. Тя е 30% по-бърза и използва 10 пъти по-малко тестови данни, отколкото повечето други системи.

Системата на Facebook включва и нова функция, която позволява хората да питат устройството какво има на дадена снимка. От компанията наричат тази функция „визуални въпроси и отговори“. Твърди се, че технологията ще подобри начина, по който Facebook поднася снимки, публикации и реклами. Ще се отрази и на възприемането на информацията от потребителите с нарушено зрение.

Представители на компанията казват, че усилията им за изследване на изкуствения интелект с цел подобряване на свързаността и развиване на завладяващия ефект на виртуалната реалност са дългосрочно начинание. Според тях тези системи ще бъдат по-интелигентни и по-полезни от досегашните, ще позволят на разработчиците да създадат преживявания, в които напълно да се потопим, и ще направят възможно свързването с всеки по света.

Екипът на Facebook за изследване на изкуствения интелект (FAIR) планира да представи доклад по темата на най-голямата конференция за изкуствения интелект NIPS следващия месец.

Свързани публикации