Фейсбук може да ви доведе до уволнение

В Нова Зеландия вече ще трябва да внимават с ваденето на фалшиви болнични, след като стюардеса бе уволнена, благодарение на разкрития във Фейсбук, съобщава „The Independent”. Air New Zealand отстрани неотдавна своя служителка, след като беше разкрито, че е представила фалшив болничен лист. Шефовете на компанията установили, че стюардесата Джина Кенсингтън, която си взела два дни отпуска, за да гледа болен роднина, всъщност е уреждала свои лични въпроси през въпросните дни. Това ставало видно от Фейсбук страницата й и от банковите й документи. Уволнената протестира срещу решението на работодателя си и в момента се очаква финално решение от Службата по трудови взаимоотношения.

Случаят много прилича на друг такъв, при който новозеландецът Брус Тайапа си взел една седмица болнични, но онлайн записите от неговия Фейсбук профил показали, че той всъщност участва във фестивал за любители на кану. Той е бил също уволнен от работодателя си и гореспомената служба е потвърдила решението вече.

Томас Бийгъл, основател на местната групировка за активистки натиск Tech Liberty, коментира инцидентите и решенията като притеснителни. Той смята, че „Работодателите не би трябвало да имат право да душат всичко, което правим”.

Свързани публикации