Google ускорява зареждането на страници от мобилни устройства

HO17JW3B2S

Все по-голяма част от интернет трафика се генерира през мобилни устройства. Това създава нужда от приспособяване към динамичните условия, които потреблението на информация налага. Отдавна се знае, че структурата и дизайнът на сайтовете трябва да бъдат съобразени с особеностите в поведението на използващите различни устройства.

Каква част от увода прочетохте? Отегчихте ли се? Признайте си, всъщност Google вече знае това. Собственикът на най-популярната операционна система за мобилни устройства – Android, отново е една крачка напред в достигането до вас. Новината от вчера е, че в момента компанията разработва проект, наречен “Accelerated Mobile Pages”. Обещанието е за мигновено зареждане на тежко съдържание, благодарение на усъвършенстване на търсещата машина и допълнителна технология за кеширане. Не се забелязва разлика във вида на уеб страниците, но съдържанието се зарежда много по-бързо.

Основната цел, която си поставят от Google, е ускоряване на сърфирането през смартфони и таблети и бързо зареждане на страници без орязване на рекламите. Проектът е насочен предимно към медии, стремящи се да задържат вниманието на хората. Неслучайно партньори на Google в това начинание са BBC, The Wall Street Journal, Time, Daily News, LinkedIn, Twitter, Pinterest, WordPress, Adobe Analytics и др.

Изследванията показват, че човешкото съзнание е твърде пренаситено и времето, в което потребителите задържат вниманието си върху дадена информация, е смущаващо кратко – ако не ги грабнете в рамките на няколко секунди, вече сте ги загубили. Това нетърпение предопределя страхотната битка на технологичните гиганти, стремящи се към все по-висока скорост на трансфер на данни. Скоро ще разберем колко по-бързо можем да достигаме до тях.

Свързани публикации