Игрите в офиса повишават производителността

Игрите в офиса повишават производителността
Офисът на Google в Дъблин (снимка: Google)

Виждали ли сте офиси, в които има тенис маси, игрови конзоли, билярд, барчета? Все повече компании, дори в България, започват да предлагат на служителите си подобни кътчета (или по-скоро дори цели стаи) за разтуха в работно време. Това в много голяма степен важи за фирмите от ИКТ сектора тук.

Вероятно може да си помислите, че става дума за традиционното съревнование за превъзходство в условията на труд. Фирмите в бранша са притиснати от недостига на квалифицирани кадри и се чудят как да ги глезят. А какво, ако една бърза FIFA или билярд в 15-минутната почивка носи много по-практична полза за бизнеса?

google london

Офисът на Google в Лондон (снимка: Google)

Според проучване на екип от University of Konstanz, наличието на игри и дори по-игривия дизайн, с нестандартни решения в офиса кара служителите да се чувстват по-млади. Забавленията, разбира се, разчупват работната атмосфера и подобряват микроклимата в офиса. Изследването, обхванало над 15 000 служители от 107 компании в Германия, от сферите на производството, търговията, финансите и услугите, обаче продължава нататък, посочвайки, че служителите с по-ниска „субективна“ възраст успяват да постигнат повече в работата си, повишавайки производителността на цялата компания.

google-street-view-tokyo-youtube

Офисът на YouTube в Токио (снимка: Google Street View)

Изследователите предполагат, че понижаването на субективната възраст дава по-голям шанс в компанията да се отглежда типична младежка култура – която често се свързва с повече желание и амбиция. За разлика от младите, по-възрастните се ориентират от себедоказване към запазване на работата си. Може би това е и причината факторът субективна възраст да оказва далеч по-осезаемо влияние върху компании с „динамична“ работна среда, се отбелязва още в резултатите от проучването. Това са компании, в които задачите се променят в движение, както и клиентските изисквания и крайните срокове – да кажем компании от сектора на услугите или такива с къс жизнен цикъл на продукцията.

„Нашите проучвания показват, че компаниите вероятно трябва да се притесняват по-малко за остаряването на техните служители и да се фокусират върху това да стимулират работната сила да се чувства по-млада отколкото е на практика, особено ако дейността е свързана с динамична външна среда“, казват в заключение изследователите, цитирани от Fast Company.

Свързани публикации