Инструменти, чрез които да ограничите престоя си в сайтове, губещи време

Инструменти, чрез които да ограничите престоя си в сайтове, губещи време

Ако имате стоическа воля, не четете тази статия. Ако обаче не сте особено сигурни, че сте способни да контролирате продължителността на времето, прекарвано в безцелно разглеждане на уеб сайтове, към които сте пристрастени, хвърлете й един поглед.

Следната ситуация сигурно ви е позната. Пишете отчет. Или сте към края на подготовката на презентацията си за утре. Или съчинявате важен имейл, в който значението на всяка дума трябва да бъде прецизирано. Налага ви се да направите кратка справка за някой факт в интернет. Отваряте браузъра си и потъвате в него. Проверявате фийда си във Facebook, не пропускате да надникнете в Twitter. Дали има нови постове в любимия ви блог… Разбирате какво следва, нали? Разсейвате се и забравяте за работата поне за час.

Първата стъпка е да осъзнаете, че подходът ви е непродуктивен. Втората стъпка е да го промените. Повечето от нас се препъват точно тук. Загубваме представа за времето и затъваме в задължения, надвиснали застрашително над нас. Тези, които владеят почти свръхестествените сили на самоконтрола, могат да тренират и постепенно да променят навиците си. Останалите може да опитат някои хитрини.

Ако за сърфиране в интернет използвате Chrome, то oпитайте да се справите с проблема чрез разширението на браузъра Stay Focusd. Повечето други браузъри предлагат аналози на това разширение. Налице е и избор в зависимост от операционната ви система. Stay Focusd, най-общо, работи на принципа на ограничаване на времето, прекарано в дадени сайтове. След инсталирането му сами посочвате кои са сайтовете, които най-често изместват работните ви задължения, и задавате максималното време  на продължителност на сесиите си в тях (зададеното по подразбиране време е 10 минути). След изтичането му на екрана се появява простият въпрос: „Не трябва ли да работиш?“. Допълните опции позволяват да изберете по кое време да се активира блокиращият софтуер. Все пак не сте на работа денонощно. Разширението се деактивира трудно – разчита се да се откажете заради многобройните условия, които ще забавят процеса. Разбира се, най-лесно е да отворите друг браузър, ако държите да се помотаете още, но тук не става дума за това.

Съществуват и други подобни програми, които действат в подкрепа на продуктивността ви. Семпъл и лесен за употреба инструмент е Take a five. Едно от най-суровите приложения, блокиращо интернет страниците, които ви разсейват, е Cold Turkey. То спира дадените сайтове по график и щом зададеното време настъпи, просто няма какво да направите. И тук, разбира се, можете да заобиколите ограничението по различни начини, затова волята остава с водеща роля в усилията ви.

Свързани публикации