Как да използвате изкуството като проводник на вашата офис културата?

 

art

Посетителите във вашия офис – независимо дали са клиенти, потенциални такива или кандидати за работа – си изграждат непосредствено впечатление за работната среда почти веднага след прекрачването на прага. Небивалият кич или пълната липса на декорация говорят много и обикновено – не във ваша полза. От друга страна – подбрани и поставени с усет, стил и мисъл, произведенията на изкуството могат да допринесат много за посланията и атмосферата, които вашата офис среда комуникира и създава. Облагородяването на офис пространството чрез изкуство е важен и изключително полезен инструмент, с който да покажете на своите партньори и клиенти „философията” на вашата компания, но и да създадете по-приятна, интересна и вдъхновяваща атмосфера за работа на вашите служители. Ето няколко полезни съвета, които можете да използвате като отправна точка.

Използвайте произведенията на изкуството стратегически

Основен принцип тук е яснотата относно това как искате посетителите и вашите служители да се чувстват в офис пространството –  т.е. каква е вашата собствена офис култура? Спрямо това определете с каква „художествена декорация” да бъде изпълнено помещението – дали да внушава спокойна увереност или да провокира дейно любопитство? Дали да бъде сериозно и делово или по-колоритно и дори малко фриволно? Това зависи от вас!

Контролирайте посланието

Освен цялостната приятна атмосфера, която изкуството може да създаде във вашия офис, то е способно и да спомогне за предаване на послание, идея, мисия, в които компанията вярва и към които се стреми. В изразяването на тези ценности чрез произведения на изкуството, вие заявявате ярко и гордо своята цел по един ненатрапчив начин, който впечатлява и вдъхновява.

Нека бюджетът не ви притеснява

Офис изкуството не е привилегия само на големите компании. Точно обратното – има множество начини да обогатите пространството си без в него да има скъпи оригинали от историята на изобразителното изкуство. Свържете се със студенти, които завършват и имат нужда от проекти за да изградят своето портфолио или пък с някои от многото артисти на свободна практика. По този начин ще получите модерни, оригинални предложения от млади творци, като заедно с това ще демонстрирате интерес и подкрепа към развиването на местните художествени практики.

Подчертайте обществената си ангажираност

Примери като този за съвместна работа с млади, местни творци, е добро начало. Но е възможно това далеч да не са единствените ви взаимоотношения с местната общност. Ако сте организирали отворени за общността събития, благотворителни прояви и пр. бихте могли да приобщите някои тях към своята художествена офисна декорация. Как? Например чрез снимков материал или произведения от изложби или инициативи, които сте подкрепили. Така едновременно ще обогатите и естетизирате офисното си пространство и ще заявите своята ангажираност, подкрепа и принос към общността.

Не се страхувайте да променяте!

Създаването на една постоянна художествена експозиция във фирмения ви офис е удобно, да не говорим, че ви спестява бъдещи усилия в тази посока, но това далеч не е правилният подход. Точно обратното – променяйте често (но не твърде, разбира се!) декорацията на работната среда, бъдете смели и оригинални – в крак с времето и артистичните тенденции. По този начин офисът ви ще е винаги интересен, провокиращ, изненадващ. От една страна това ще накара служителите ви постоянно да бъдат въвлечени и заинтересовани от следващата промяна, а не да остават апатични към работната си среда. От друга, ще внуши допълнително уважение към практиките на компанията у вашите партньори и клиенти.

Свързани публикации