Как да оптимизирате уебстраницата си за мобилни устройства?

Как да оптимизирате уебстраницата си за мобилни устройства?

Не е случайно, че днес часовете, в които се отбелязва най-висока активност на потребители онлайн, обикновено е около час-пиковете, в които хората пътуват, а не когато са си у дома. Причината за това е очевидна – с поевтиняването и все по-силното развитие на мобилните технологии, вече почти всеки човек притежават своевременен достъп до интернет през мобилното си устройство. Само се огледайте около вас – в градския транспорт или съседните коли в безкрайното задръстване. Много хора се възползват в това време да направят различни онлайн покупки, да се ориентират за дадена услуга и прочие. Именно за това е изключително важно уебстраницата на вашия бизнес да бъде адаптирана за преглед през телефони и таблети – защото рискувате с тромавия дизайн и липсата на оптимизирана версия за мобилни устройства, да изгубите множество потенциални потребители. Ето няколко актуални съвета:

  1. Започнете да използвате т.нар. „media queries“ (медийни запитвания)

Това разширение ще направи много за вас, що се отнася до съдържание – то е своеобразен крайъгълен камък в адаптивния уеб дизайн. Казано накратко, този модул позволява на страницата ви автоматично да се адаптира към типа устройство, през който е отворена и размера на неговия екран. Няма нужда да знаете повече от това – просто, когато говорите с вашите уеб дизайнери, настоявайте на тази функция.

  1. Нека съдържанието е достъпно и четивно

С други думи – избягвайте тежки файлове, предназначени от компютри за компютри (например PDF-и). За мобилната версия, избягвайте да добавяте много и тежки видеа, тъй като те затормозяват работата на повечето мобилни устройства. Или поне – нека не се включват автоматично. Премахнете излишните бутони и ги добавете в едно падащо меню, например, от което потребителите да селектират. Всичко това ще оптимизира сайта ви, ще го направи по-бърз, подреден и лесен за употреба.

  1. Качвайте само файлове с малки размери

Всяка страница, която зарежда повече от три секунди, е проблемна за потребителите и губи тяхното внимание и търпение. А за да бъде възможно най-светкавична скоростта на отваряне на сайта ви, трябва всичко качено в него да бъде възможно най-оптимално компресирано (без да губи качеството си, разбира се). Ако качвате произволно снимки, документи или друг тип файлове, без те да са компресирани за приложения, ще направите виртуалното пространство на бизнеса си отблъскващо бавно за потребителите.

  1. Не забравяйте текста!

Множество маркетинг специалисти днес съветват количеството текстове да бъдат намалени в сравнение с видео и изображение. Но както от чисто съдържателна, така и от техническа гледна точка, това не е съвсем правилно. Отнема много по-малко време да се зареди един текст, отколкото една снимка или видео, без значение колко са компресирани те. А ако текстът е кратък, ударен и достатъчно информативен или привличащ вниманието, може да свърши не по-малка работа от изображенията, като за сметка на това няма да натоварва сайта ви допълнително.

Всичко в онлайн пространството днес е въпрос на скорост, време и добро, достъпно съдържание. Затова е важно и вашият уебсайт да има умело разработена мобилна версия, взимаща всичко това предвид.

Свързани публикации