Как да седите, без да деформирате тялото си

Създаваме навици на тялото си и ги следваме по подразбиране. Небрежността по отношение на стойката ни прави зависими от нещо, което на пръв поглед е незначително, но всъщност е решаващо за начина, по който се чувстваме, по който работим, по който почиваме, за начина, по който изглеждаме и по който живеем.

Първо седим в училище, после седим в офиса, седим на масата, седим в колата, седим в киното… Навсякъде сме в седнало положение. От няколко години насам в публичното пространство все повече се говори за това, че седенето убива, защото човешкото тяло не е създадено за подобна позиция. Учените подкрепят твърдението за вредното влияние на седенето върху здравето с доказателства и с плашещи статистики. Гръбначни изкривявания, деформация на органи, болки в мускулите, дори съкращаване на продължителността на живота. Сякаш това не ни е достатъчно.

Всяко хлапе знае, че решението е в движението на тялото, в поставянето му в по-здравословна позиция, когато е пасивно (вече се проектират работни места за правостоящи), и в разнообразието на дейностите. Дори няколко упражнения на час ще имат положителен ефект върху начина, по който се чувствате. И ако все пак се налага да прекарвате преимуществена част от времето си седнали в офиса, то вслушайте се в съветите на експертите по ергономия.

Не адаптирайте тялото към работното си място, а пригодете работното място към нуждите на тялото си. Нагласете монитора така, че да не натоварвате зрението си излишно. Поставете клавиатурата удобно. Нека работата с мишката не създава напрежение в ръката ви (вертикалните мишки бяха изобретени именно с тази цел). Регулирайте височината на стола и подлакътниците. Изправете се, отпуснете раменете, седнете докрай назад… Може тези съвети да ви се струват като дреболии, но всъщност ще ви помогнат да бъдете по-здрави и ефективни. Вижте повече подробности във видеото на Business Insider.

Свързани публикации