Как новите Facebook бутони могат да повлияят на бизнеса ви

Как новите Facebook бутони могат да повлияят на бизнеса ви

Вече имаме възможност да изразяваме по-широка гама от емоции за всеки пост във Facebook. Освен познатия “Like” бутон, разполагаме с възможност да покажем любов, смях, удивление, тъга и гняв – според компанията по-автентични реакции и по-бърз отговор на постовете. Това е изцяло нов начин за поддържане на връзка с приятели, клиенти и бизнес партньори. John Brandon, редактор на Inc.com, коментира промените и тяхното влияние върху имиджа на всеки бизнес, който гради своя образ онлайн, включително в най-популярната социална мрежа. Как ще се отрази на бизнеса използването на новите бутони?

Love

Ако наистина харесват нещо, хората вече могат да изразят мнението си недвусмислено. Ако някой клиент използва този бутон за реакция на пост в страницата на вашата фирма, то е добре да изкажете благодарност, че потребителят публично е демонстрирал тази положителна емоция, свързана с вашия продукт. Подобно действие е добър индикатор за връщането на отговори на клиентите.

Haha

Това е този от новите емотикони, който дава шанс за злоупотреба, особено ако сте публикували нещо сериозно или дори смущаващо. Създаден е, за да изрази смеха, който предизвиква дадена шега, но употребата му, разбира се, ще надхвърли първоначалното му предназначение. Ако публикувате нещо важно и напълно сериозно, а ваш клиент или партньор ви се „смее“, трябва да помислите защо и какво можете да направите, за да избегнете подобна реакция.

Wow

Подобно на бутона, изразяващ любов, този изразява радост, независимо дали е предизвикана от представянето на нов продукт, новини за фирмата или друго събитие. Реакцията е добър пример за това как новите бутони могат да ви помогнат да бъдете на върха на интереса от клиентите по начин, който „Like” опцията не изразява достатъчно добре. Имайте едно наум: този бутон може да се използва иронично.

Sad

Както стана ясно, сега потребителите имат по-широк спектър от видими емоции и тъгата е една от тях. Тази реакция заслужава да предприемете последващи действия, и то персонални (да изпратите лично съобщение на човека, който е изразил именно тази емоция относно вашата публикация, дори да му се обадите, ако се познавате). Не забравяйте, че тук също е възможна иронична употреба.

Angry

Според Brandon “Haha” бутонът може да бъде по-опасен за бизнеса ви от изразяването на гняв. Хората най-често биха изразили гняв за нещо, което вече се приема като негативно, неприемливо, смущаващо. Разбира се, добре е да проследите и анализирате и това действие, ако изглежда, че не е на място.

Свързани публикации