Как облеклото променя поведението

Случвало ли ви се е да се държите по различен начин в зависимост от това как сте облечен? Ако да – нормално е, даже вече е научно обосновано.

Ако например облечете бяла престилка, която принадлежи на лекар, рязко ще се повиши вниманието ви към околните. Но ако облечете бяла престилка и знаете че тя е на художник, такава промяна в поведението ви няма да настъпи. До този извод стигат учени, които изследват т. нар. когнитивност (познавателна способност), свързана с обличането, т. е. ефектът от дрехите върху мисловните процеси, чрез които придобиваме знания и решаваме проблеми. Ефектът според учените се постига само ако дрехата се облече и човек осъзнава символиката, която носи – например за това, че лекарите проявяват грижа и внимание, като в същото време са взискателни. Резултатите са допълнително доказателство, че мислим не само с умовете, но и с телата си.

Макар все още да не са ясни причините за това, отдавна се знае, че дрехите влияят на това как другите хора ни възприемат и какво ние мислим за себе си. Например експерименти показват, че жени, които се обличат в типични за мъже дрехи по време на интервю за работа, имат по-голям шанс да бъдат наети, а учител, облечен официално, е считан за по-интелигентен от този, който е с неформално облекло. Или доказаният факт, че ако държите топла напитка, сте по-отворени да приемете човека срещу себе си, отколкото ако държите студена чаша. 

По-сложният въпрос е дали дрехите влияят психологически. Два експеримента се опитват да дадат отговор. В първия 58 ученици са разделени на групи – част от тях обличат дрехи на работници в лаборатория, останалите – спортни дрехи от ежедневието. След това решават тестове за откриване на несъответствия в твърдения и носещите лабораторно облекло допускат два пъти по-малко грешки от останалите. Във втория експеримент 74 студенти имат опция да облекат престилка на лекар, престилка на художник и само да наблюдават престилка на лекар. Първите постигат най-добри резултати в задачата да открият разликите между две изображения за минимално време.

Тези експерименти показват, че дрехите влияят върху тялото и ума, поставяйки човека, който ги носи, в различни психологични състояния. Тогава какво се случва ако човек носи дрехите на лекар или полицай цял ден? Ще привикне ли така, че униформата да не му влияе? И може ли повишеното внимание да „се съблича“?

Тук и учените признават, че предстоят още много изследвания, за да се установи това. 

Публикации от серията