Как работата ви може да ви предпази от Алцхаймер

8C35014CE3

Учени от University of Wisconsin са открили доказателство, че дейностите, фокусирани върху хората, които освен това стимулират ума, могат да помогнат да предпазите ума си от свързаната с напредването на възрастта деменция.

За никого не е тайна, че професия, която е предизвикателство за ума, е по-вероятно да задържи вниманието ви върху работата, но знаехте ли, че същата работа може да предотврати смътоносна болест, пита Lily Martis.

Професиите, за които е характерна интелектуална стимулация, особено тези, които включват комплексно взаимодействие с хора, могат да ви помогнат да защитите мозъка си от уврежданията от болестта на Алцхаймер, най-честата причина за свързана с възрастта деменция, твърди се в ново изследване.

Изследването, което е започнато през 2000 от учени от Изследователския център на болестта на Алцхаймер в University of Wisconsin, проследява 284 души и открива потенциална връзка между Алцхаймер и типа работа, която страдащите от болестта са извършвали през живота си. Мнозинството от хората, включени в изследването, са имали поне един родител с Алцхаймер, което ги поставя в риск от заболяването.

Високите нива на сложност в работата, твърди се в изследването, са свързани със защита от необратимото заболяване. Комплексността на работата се отнася до нивото на сложност или „мозъчната мощ“, необходима, когато се работи с данни, с хора или с предмети. Интересното е, че резултатите показват, че професиите, включващи комплексна работа с хора – лекар, зъболекар, адвокат, предоставят най-силна защита от заболяването.

Какво прави един педагогически съветник в средно училище по-ефективен в отблъскването на Алцхаймер, отколкото е един софтуерен инженер в Силиконовата долина?

„Човешкото взаимодействие се случва в реално време, докато при работата с данни и предмети това не е задължително“, казва водещият изследовател Elizabeth Boots в имейл интервю за Monster. „Например, някой винаги може да спре да работи с данни и да не мисли за тях до следващия работен ден. Но човешките връзки просто са по-комплексни от всяка работа с данни или предмети. Ние постоянно взаимодействаме с хората и има много фактори, които влизат в тези взаимодействия, като настроение, характер, йерархични съображения (шефовете като противопоставени на равните), които не биха играли роля в комплексността на работата с информация или с предмети.“

Що се отнася до професиите с фокус върху хората, менторството е считано за най-комплексно умение, следват го преговорите и инструктирането. Работата на терапевта се смята за по-комплексна от тази на сервитьора, макар че и двете включват взаимодействие с хора.

Това означава ли, че всеки, който не работи в някое от тези полета, е в неизгодно положение да се бори с Алцхаймер? Ни най-малко. Изследването изчислява ефектите от уменията да се общува с хората, а не от длъжностните характеристики. Нищо не ви спира да използвате тези умения извън професията си.

„Дори работата ви да не изисква менторство, например,“ казва Boots, „все пак можете да сте ментор в живота си. Уменията, които оценяваме, не се ограничават до професията, така че най-добрият ми съвет е да се опитате да упражнявате тези комплексни умения във всекидневния си живот по най-добрия възможен начин, независимо в каква ситуация се намирате.“

Да имате предизвикваща мозъка, фокусирана върху хората работа е само един от многото начини да предпазите ума си. Boots казва, че физическата активност и упражненията, както и дейностите, стимулиращи когнитивните способности, като четене, играене на игри и образование, също могат да ви помогнат да усилите защитните сили на ума си срещу заболяването.

Публикации от серията