Какво е действието на захарта върху мозъка

Шоколадов сладкиш, току що изваден от фурната, захаросани курабийки, палачинки, сладолед… Умирате ли за нещо сладко? Посягате ли към бонбони, бисквити, вафли и кексчета, докато сте на работа? Защо? Какво се случва в мозъка ни, за да прави захарните храни толкова неустоими? Може ли да се пристрастим към захарта?

Захар е наименование на група въглехидрати. Много храни и напитки днес съдържат захар. Проверете в описанието на съдържанието върху опаковките на продуктите, които купувате: глюкоза, фруктоза, захароза, малтоза, лактоза, декстроза, скорбяла – всички те са форми на захари. Плодови сокове, нерафинирана захар, мед. Захар се съдържа не само в десертите, но и в доматеното пюре, в йогурта, в сушените плодове, мюслите. Захарта е навсякъде, затова е важно да знаем как влияе на мозъка ни.

Когато ядете нещо със захар, вкусовите ви рецептори, червата и мозъкът ви реагират. Активацията на мозъчния център на удоволствието напомня на обработката на пристрастяващите вещества от организма. Също както при алкохола и никотина, претоварването със захар покачва нивата на допамина и ви кара да искате още. В TED видеото Nicole Avena обяснява защо сладкишите и лакомствата трябва да се консумират в умерени количества, за да сме здрави.

Свързани публикации