Кои са най-нездравословните работни смени според науката

N0ZRKV9CI6

Работата от 9.00 до 17.00 вече не е задължителна за милиони работници по света, но онези с нестандартни смени плащат цената за тях – физически, когнитивно и социално, твърди се в ново научно изследване. Tom Popomaronis от екипа на Inc. разяснява подробностите.

Повече от всякога, днес фирмите са приели стил на работа, с който се опитват да са постоянно на разположение на изискващите, глобално ориентирани клиенти. Но втората и третата смяна – от 17.00 до 24.00 ч. и от 00.00 до 8.00 ч. – могат да доведат до негативни последици, които не са само в главата ви.

Мелатонинът и вашият циркаден ритъм

Тялото ви има естествен вътрешен часовник – собствен циркаден ритъм, който определя кога да сте будни и кога да спите. Той е в тясна връзка с хормоните. По-конкретно, тялото произвежда мелатонин, за да ви направи сънливи, и адреналин, за да ви държи бдителни. Уловката е, че производството на мелатонин в тялото е зависимо от светлината. С намаляването на светлината се стимулира производството на хормона. Когато работите втора или трета смяна, излагането ви на светлина е различно от това, което щеше да бъде при нормална смяна, следователно, тялото ви произвежда по-малко мелатонин и циркадният му ритъм се обърква.

Ефектите от зле настроения биологичен часовник

Като допълнение към регулирането на съня, циркадният ви ритъм се свързва с графика на други процеси, като храненето и регулирането на телесната температура. Още повече, че мелатонинът играе важна роля в контролирането на останалите хормони. Затова последиците от нарушаването на циркадния ритъм са съществени и е възможно да причинят проблеми с всяка физиологична система. Повишен риск от ракови заболявания, намален имунитет, проблеми с метаболизма и затлъстяването, стомашно-чревни заболявания, диабет, намалена когнитивна функция: само част от онова, което може да изпитате на свой гръб, когато тези смени прекъснат естествения ход на биологичния ви часовник.

И това са съображения само за физическите последици. Работата вечер и през нощта може да навреди на общото ви настроение и на социалния ви успех. Липсата на задоволителна, качествена почивка, която идва с нарушеното производство на мелатонин, може да означава, че тялото ви произвежда повече кортизол – хормон на стреса, който ви прави тревожни, и става нечувствително към серотонина – хормон, свързан с усещанията на удоволствие. Едновременно с това, нямате възможност да общувате с останалите, защото когато те са активни, вие трябва да почивате. Това са лоши новини, тъй като взаимодействието предизвиква освобождаването на окситоцин (познат още като хормон на прегръдката) – предизвикано и от физическа стимулация, и от сложното взаимодействие на т.нар. огледални неврони в мозъка. Без достатъчно окситоцин е трудно да се чувствате близки до когото и да било.

Как да се отървете от страданието на късните смени

Имате няколко възможности да останете здрави и да редуцирате отрицателното въздействие на късните смени. Помолете шефа си да няма резки колебания в графика ви и да не се люшкате между дневните и нощните смени. Инвестирайте в опции като покупката на плътни завеси, които да правят зоната за сън възможно най-тъмна. Говорете със своя лекар за опции като хранителните добавки, съдържащи мелатонин, и светлинните лампи. Дремнете преди работа, така че да не шофирате към вкъщи, когато сигналите на тялото ви за сън са най-силни, и не използвайте кофеин.

Свързани публикации