3 вдъхновяващи заглавия

Тази седмица в конкурса ни „Книгата, която ме вдъхновява” има отново доста предложени заглавия. Някои от тях са по-добре познати от други, но така или иначе, щом една книга е номинирана, значи е важна за някого. Гласувайте, както повелява вкусът ви, но си отбележете тези три заглавия, които подбрахме за по-задълбочено вглеждане.

 „Алексис Зорбас” (Никос Казандзакис)

AlexisАко има един гръцки писател от последните стотина години, който да е познат по целия свят, това безспорно е Казандзакис. Този неподражаем магьосник на думите е роден през 1883 г. на остров Крит. Следвал е право в Атина и философия в Париж. През годините пише доста романи, пътеписи и пиеси. За кратко е и министър между 1945 и 1946 г. Любопитна подробност от живота му е, че е номиниран за Нобелова награда за литература, но не я печели – Албер Камю се окичва с нея, печелейки я с един глас повече, отколкото е събрал Казандзакис. Камю заявява честно и с огромна доза почтеност, че гръцкият му „конкурент” е заслужавал отличието „сто пъти повече” от самия него. Истински впечатляваща е епитафията на Никос Казандзакис, изписана върху гроба му. Думите му са смайващи и оставят релефен отпечатък в съзнанието на всеки мислещ човек – „Не се надявам на нищо. Не се страхувам от нищо. Аз съм свободен.”

„Алексис Зорбас” е превъзходна книга с неподражаем стил. Счита се за големия шедьовър на Казандзакис. Книгата е филмирана много успешно от гръцко-кипърския режисьор М.Какоянис през 1964 г., с неповторимото участие на Антъни Куин. „Алексис Зорбас” е задълбочен философски роман, разказващ за едно изумително приятелство между млад интелектуалец и застаряващ авантюрист-миньор. Напълно безпредметно е да се опитваме да предадем смисъла или качествата на романа в няколко думи, но си струва да кажем нещо категорично – за любителите на сериозната и задълбочена литература, романът ще си остане завинаги класика от световен мащаб.

„Вино от глухарчета” (Рей Бредбъри)

vinoРей Бредбъри е роден през 1920 г. в САЩ. Започва да пише от най-ранна юношеска възраст и винаги е „знаел”, че съдбата му е свързана с изкуството. Написал е множество книги и от съвсем рано си е създал непоклатим навик да пише ежедневно, без изключение. Интересен факт е, че е написал първата версия на знаменитата си книга „451 градуса по Фаренхайт” в стая на обществена библиотека, използвайки пишеща машина под наем. Бредбъри е един от най-обичаните и четени научно-фантастични автори на всички времена, макар и да е писал и в други жанрове.

„Вино от глухарчета” е една от най-известните творби на Рей Бредбъри. Книгата е фокусирана около лятото на 12-годишно момче в малко американско градче. Лирическият герой е частично автобиографичен. Книгата разказва за ежедневието в малките американски градове от двайсетте години на миналия век. Заглавието се отнася до една тогавашна напитка, произвеждана от цитрусови плодове и цветове на глухарчета. В историята напитката се произвежда от дядото на протагониста и служи като метафора за събирането на всички летни радости в едно шише. Книгата е носталгична и много лична, а читателите й не намаляват и до днес.

„Кривата на щастието” (Иво Иванов)

kriwataИво Иванов е българин, живеещ от години в САЩ. Професионално се занимава с маркетинг, но има сериозен опит в писането. Той дълго време сътрудничи на редица български спортни издания, пишейки своите есета (или „фийчъри”) на привидно спортна тематика, зад която се крият вселени от мъдрост и човеколюбие.

„Кривата на щастието” е първата книга на Иво Иванов. Появи се съвсем неотдавна на пазара. Книгата е обемиста – и като брой страници и като послания. Почти невъзможно е да се намери отзив за творбата, който да е нещо друго, освен възторжен. Историите на Иво Иванов са така написани, че докосват сърцата на читателите и оставят траен спомен. Но за Иво и книгата му е трудно да се говори, защото нещата са много магични и твърде поетични. Най-добре е „Кривата на щастието” просто да се прочете. Ако не сте убедени, може би ще ви помогне интервюто, което в момента подготвяме с автора и което се надяваме да публикуваме в близките дни.

Разбира се, гласуването на седмичните литературни предложения в конкурса ни „Книгата, която ме вдъхновява” е въпрос на лични предпочитания. Тук просто се опитахме да фокусираме вниманието ви върху три творби, които намираме за вдъхновяващи. Ще се радваме, ако се включите с номинации и гласуване за всяка книга, която ви допада.

Публикации от серията