5 причини, поради които не трябва да се боим от революцията на изкуствения интелект

5 причини, поради които не трябва да се боим от революцията на изкуствения интелект

Напоследък все по-често се говори за „революция на роботите“ или „революция на изкуствения интелект“. Напредъкът в тази сфера е наистина главозамайващ и сериозен, а горният тип страхове са дори допълнително усилвани от многогодишната традиция на научната фантастика, до чиито предположения сякаш все повече се доближаваме. Но дали наистина е така? Дали роботите, изобретявани днес, са толкова умни и умело създадени, че да се превърнат в безгрешните машини, които ще ни надминат във всяко едно отношение? Ето няколко примера на големи експерименти с изкуствен интелект, които обаче показват точно обратното.

  1. Непохватни са

Една съвсем скорошна история показва това. Охранителният робот Knightscope K5, който патрулирал отдадено в бизнес център във Вашингтон, изведнъж попаднал във декоративния фонтан пред сградата. Съмняваме се роботът да е развил завидно чувство за съзнание, с което да е преценил, че мрази работата си и предпочита да се самоунищожи. Това, което вероятно се е случило, е че системите му не са позволили да прецени опасността и просто е попаднал в клопката на място, с което човешка охрана едва ли би имала трудности.

  1. Не са добри ученици

AI-MATHS – изкуствен интелект, създаден с единствената цел да се справя със сложни математически уравнения – не се е справил особено впечатляващо на входящия изпит за националния колеж в Китай. При този негов опит, изкуственият интелект е изкарал 105 от възможни 155. На предишния изпит роботът е получил само 93 точки. Имайки предвид, че прагът за прием е 90 точки, а това е една от най-добре проектираните машини в тази област, върху която математици и инженери работят с години, резултатът е малко… разочароващ.

  1. Не са добри поети

Както на много от нас, така и на роботите, поетическото творчество не се отдава особено. Изкуственият интелект Google Brain, разработен от гиганта Google има в базата си данни хиляди романи, поеми и стихотворения. На тази основа, разработчиците решават да направят експеримент, предоставяйки му алгоритъм от две изречения, които той трябва да използва, за да създаде кратък стих. Предвид множеството литература, която роботът е „изчел“, очакванията несъмнено са били за шедьовър. Двете изречния били „Добре съм“ и „Но трябва да говориш с мен сега“. Ето до какви витиевати проникновения е достигнал изкуственият интелект:

„Искам да говоря с теб.

Искам да бъда с теб.

Не искам да бъда с теб.

Не искам да бъда с теб.

Тя не искаше да бъде с него.“

Както можете да предположите, към първото произведение на Google Brain не е имало никакъв издателски интерес.

  1. Не работят добре

След експеримент с роботи-сервитьори, два ресторанта в Китай фалират и затварят. Хромираните им служители не се оказали особено компетентни що се отнася до някои от основните и най-елементарни задачи в работата им – да приемат поръчки, да наливат питиета и да носят храна. Оказало се, че роботите били крайно непохватни, постоянно разливали супи и течности и обърквали поръчки много по-често, отколкото сервитьори, които са хора. Очевидно пълното механизиране на труда си остава все още смела мечта.

  1. Не могат да влязат в най-добрите университети

Друг пример, свързан с ученето, но този път от футуристичната Япония. Специално разработеният за целта “Todai Robot” за втори пореден път се проваля главоломно в амбицията си да влезе в Токийския университет. Вярно, това е едно от най-реномираните висши учебни заведения в света, но трябва да признаем, че очкаваме малко повече от изкуствен интелект, чиято единствена „цел в живота“ е именно тази.

Разбира се, всичко това вероятно ще се промени със стотици опити и провали. Но засега, бъдете спокойни – роботите все още не могат да изместят хората в много отношения.

Свързани публикации