7 начина да пътувате по света икономично

pexels-photo-297755

В наши дни, възможността за пътуване и достигане до нови, близки или далечни, дестинации е по-лесно от когато и да било. Въпреки нискотарифните полети, иновативните минималистични хотели, хостели или услуги като Airbnb, едно пътешествие си остава сравнително скъпо удоволствие. Или поне така изглежда на пръв поглед. Има начини обаче, чрез които можете да пътувате с малък бюджет, без много разходи и пак да си изкарате страхотно, без портфейлът ви да отънява много. Ето няколко такива стратегии, които биха могли да са ви от полза при предстоящите ви пътешествия.

  1. Запазете билетите за самолет от възможно най-рано

Това е класически съвет, но е от изключителна важност. Колкото по-рано – толкова по-евтино. Нещо повече – голяма част от самолетните компании пускат различни пакети или промоции за пътувания, които е добре да следите, защото можете да попаднете на чудесна оферта. Дори полетът да е след два, три, четири месеца, направете стъпката и си резервирайте билет. Така ще имате нещо, което да планирате и към което да гледате с очакване, вероятно ще спестите голяма сума пари, а ако нещо осуети намерението ви – винаги можете да предложите билетите на някой ваш близък или приятел.

  1. Избирайте „гранични“ периоди

Под гранични имаме предвид такива, които са на границата между два сезона. Например – можете да посетите зимен курорт в Алпите в края на зимата или да отидете на море през септември на някой красив средиземноморски плаж. Плюсовете са ясни – цените в тези периоди обикновено падат сериозно надолу, човекопотокът е много по-малък (което означава повече спокойствие и пространство за вас), а и времето обикновено си остава все добро, независимо за кой сезон говорим.

  1. Гответе си сами

Това може да звучи малко нетипично, но в него има смисъл. Често, когато сме някъде другаде, предпочитаме просто да седнем в първия добре изглеждащ ресторант и да хапнем  там, а през деня да се отдаваме на няколко стопа за бързо хапване. Това е нормално, но със сигурност не излиза съвсем евтино. Ако пътувате с малък бюджет, за вас ще е по-добре да пазарувате от местните магазини и да си сготвите сами. Ако сте компания, това ще е дори по-икономично, предвид че бихте могли да си разделите покупките и да ви излезе наистина евтино. Така бихте могли да имате и храна не само за днешния, но и за следващия ден, спестявайки немалко от закусвални и ресторанти.

  1. Пътувайте по работа

Предвид интензивната международна комуникация в наши дни, много често се налага да пътуваме по работа. Независимо дали е заради среща, конференция или друга причина – възможностите са много. Затова и винаги, когато имате такова предложение, не го отказвайте. Вярно, няма да е пътуване-почивка, но вероятно ангажиментите ви няма да са толкова много, че да не успеете да се насладите на мястото, на което отивате. А предвид, че всичко ви излиза буквално безплатно (особено ако имате и командировъчни), тези шансове не са за изпускане. Научете се да съчетавате полезното с приятното и ще извличате много от тези ситуации!

  1. Пътувайте с приятели

Колкото повече – толкова по-евтино, бихме перифразирали популярната мъдрост. Примерите и тук са много – ако пътувате с кола, ще си поделите разхода на гориво. Ако си наемете апартамент от Airbnb, например, ще спестите много. Нещо повече – на много места има отстъпки за групи – независимо дали става въпрос за транспорт, музеи, галерии, събития и т.н. Разбира се, важно е да пътувате с правилните хора, с които се чувствате комфортно и спокойно. Пътувате ли заедно тогава, ще си изкарате чудесно и несъмнено ще спестите пари – всеки един от вас.

  1. Избягвайте туристическите капани

Не забравяйте, че пътуванията не са за норматив „колко най-много неща мога да видя“, а за това да си изкарате добре и да си починете. Затова, когато отидете на ново място, се съсредоточете към нещата, които наистина ви интересуват и си заслужават заплащането. Избягвайте туристическите капани и мисленето „щом съм тук на ваканция, значи трябва да видя всичко, независимо от цената“. Не се притеснявайте – няма да усетите по-малко даден град, ако си направите вечерна разходка из улиците му или изпиете кафето си в някоя малка, стара бакалия, която не е на главната алея.

  1. Фокусирайте се върху нещата, които са безплатни

Вече има ужасно много места за посещение или услуги, които са безплатни. Особено сега, в летния сезон, изборът е огромен. От открити концерти, театрални представления, панаири и фестивали, до различни видове тематични турове, които ви развеждат из града. Преди да отидете някъде, проучете какво можете да видите или посетите безплатно и си направете примерна програма. Кой знае – може да се окаже, че посещението на един концерт в градския парк или пък безплатен тур в историческата му част ще са много по-приятни, отколкото високата такса за някой музеен комплекс.

 

Свързани публикации