8 неща, които ви карат да изглеждате по-интелигентни според науката

8 неща, които ви карат да изглеждате по-интелигентни според науката

Всеки иска да е по-умен и успял. За предпочитане е наистина да е така, а не да разчитаме на привидности, но понякога знаците във външността само подчертават потенциала на даден човек. Ето кои са нещата, които ви карат да изглеждате по-интелигентни според науката, събрани от Bill Murphy Jr. за Inc.com.

От една страна, е добре да ги знаете, ако искате да постигнете по-интелигентен вид, но от друга, не по-малко важно е да си давате сметка, че те влияят на начина, по който възприемате другите хора, и съответно да предотвратите манипулации с мнението ви.

  1. Дръжте очите си отворени (буквално)

В Journal of Experimental Psychology изследователи заявяват, че са открили, че хората, чиито клепачи са отпуснати, са възприемани като по-малко интелигентни. Теорията на психолозите е, че това се тълкува като знак за депресия или преумора – и двете със сериозно влияние върху когнитивния капацитет.

  1. Отслабнете

„Чешко проучване установява, че определени черти на лицето – тесни лица, дълги носове и тънки брадички, се свързват едновременно с интелигентност и привлекателност“, съобщава The Atlantic. Ако изключим пластичната хирургия, остава вариантът да отслабнете.

  1. Нека ви възприемат като въздържател

Изследователи от университетите в Пенсилвания и Мичиган обявиха резултатите от свое проучване, което те определят като „предразсъдъка за пияния идиот“. Накратко, те са открили, че е достатъчно да държите в ръка чаша с алкохол, за да ви възприемат като по-малко интелигентен от онези, които не пият.

  1. Носете очила

„Носенето на очила може да накара непознатите да ви сметнат за по-интелигентен“, съобщава Wall Street Journal, цитирайки шведско проучване от 2011. Ефектът е най-силно изразен при очилата с дебели рамки.

  1. Тънка усмивка

Според изследването от т. 1 изкривяването на устните в едва доловима усмивка, също като това да държите очите си отворени, дава основания да ви приписват висока интелигентност.

Водещият автор казва следното пред Independent: „Хората генерализират прекомерно, като смятат онези, които са с увиснали клепачи и намръщени, за уморени и в лошо настроение – и двете с добре документиран ефект върху когнитивните функции.“

  1. Не ругайте

Проучване на Harris Interactive сред 5800 мениджъри и работници, фокусирано върху отношението им към хора, които псуват, показало, че 54% смятат, че ругатните карат хората да изглеждат по-малко интелигентни. Процентът на участниците, които са казали, че това прави останалите да изглеждат и по-малко професионални и зрели, е още по-висок.

  1. Осъществявайте зрителен контакт

Nora A. Murphy, доцент по психология в Loyola Marymount University в Лос Анджелис, е провела задълбочено изследване по темата. Изводите: „Един от най-мощните и най-точни признаци за интелигентност е да гледате другите, докато разговаряте с тях“, казва тя пред Wall Street Journal. „И оставете този телефон“.

  1. Говорете ясно и приятно

Някои хора се опитват да използват дълги думи и сложни конструкции, за да изглеждат по-интелигентни. Оказва се, че този подход постига тъкмо обратното. Бъдете колкото е възможно по-ясни в комуникацията си.

Друга идея, ако искате не само да изглеждате, но и да сте интелигентен, е просто да използвате главата си. Старайте се да усъвършенствате знанията и уменията си и да развивате мисленето си. И имайте едно наум, ако някой се опитва да ви приложи гореизброените тактики, без да подплати повърхностните впечатления.

Свързани публикации