Безплатен алкохол в офиса? И какво от това?

StockSnap_OBCT0WATE3

Представете си, че клавишите на клавиатурата или бутоните на служебния телефон не са единствените копчета на бюрото ви. Представете си, че в работно време можете да си поръчате чаша шампанско, ако натиснете бутон на бюрото си, предлага ви Pádraig Belton от BBC.

Служителите в един от офисите в лондонския квартал Сохо ще имат такива бутони, благодарение на които ще поръчват, а сервитьор от ресторанта на долния етаж ще им донася напитки и храни.

Това е една от основните привилегии, които строителната компания Enstar Capital е планирала за новата си сграда, за да привлече повече фирми наематели след откриването ѝ следващата година. Това е тенденция за размиване на границите между работата и почивката, между офиса и дома – много фирми вече предлагат алкохолни напитки на офис служителите, като такива има и в България.

Това се превръща в политика на все повече компании. Twitter, например, съхранява голямо количество безплатна бира и вино в хладилниците в градския си офис в Сан Франциско. Yelp предлага крафт бира за персонала и гостите, а DropBox организира „петъци на уискито“ за персонала.

PR фирмата Hill and Knowlton има бар с тераса в офис сградата си в Лондон, Saatchi and Saatchi се гордеят с бара за персонала вътре в офиса, а барът в офиса на рекламната агенция J. Walter Thompson в Ню Йорк е 15 метра. Други работни места, като BSC Agency и офиса на Yahoo в Чикаго, имат колички за напитки в края на работната седмица. Нарасналото търсене доведе до създаването на фирми като DeskBeers.

Дори фрилансърите и малките фирми се отдават на алкохола. WeWork, които предлагат споделени работни пространства, осигуряват и просеко на клиентите си в своята сграда до гара Падингтън в Лондон. В други пространства на фирмата, която разполага общо с 50 такива места в 12 държави, има хладилници за бира.

Според ново проучване на Glassdoor – сайт, в който служителите могат да напишат ревю за работодателя си, 11% от тях казват, че имат на разположение алкохол на работното си място – бар, хладилник за бира или количка с напитки.

Дали този обрат във фирмената култура е отражение на това какво биха искали да имат модерните служители на работното си място, или е хитър начин да бъдат насърчени да работят до късно вечер?

Дом далече от дома

Simon Lyons от Enstar Capital (фирмата, предлагаща бутони за шампанско) смята, че увеличаването на облагите в офиса е част от страхотната тенденция на разминаване на границите между работата и дома.

Милениалите нямат нищо против да прекарват повече време в офиса, за разлика от по-възрастните поколения, които се опитват да приключат със задачите си, за да имат време за себе си, коментира Jon Andrews, който наскоро е подготвил доклад за милениалите на работното място за счетоводната фирма PricewaterhouseCoopers.

Това е една от причините, поради които все повече фирми гледат отвъд традиционните социални придобивки, за да привлекат служители. В момент на свиване на бюджета за заплати в дадена фирма е възможно останалите привилегии да се превърнат в начин служителите да се почувстват оценени, в начин за привличане на таланти. Дали алкохолът е най-подходящ в подобен случай?

Извинение за злоупотреба?

Проучването на Glassdoor показва, че едва 6% от респондентите консумират алкохол до два пъти на седмица в работно време.

Повечето от фирмите, които предлагат алкохол на служителите си в офиса, подчертават, че го правят, за да наградят усърдната работа. От положителните коментари на служители на фирми, предлагащи безплатен алкохол в офиса, изглежда, че тактиката работи.

Все повече изследвания, обаче, показват, че по-младите служители не са толкова поблазнени от алкохола, колкото може да се предположи. „Изглежда, че общата тенденция е намаляване на консумацията“, обяснява Ian Wybron от Demos. Той е автор на доклад, според който 66% от хората между 16- и 24-годишна възраст не смятат, че алкохолът е важен фактор за социалния им живот.

Последните цифри на Службата за национална статистика на Великобритания сочат, че по-малко от половината (46%) от младежите на възраст между 16 и 24 съобщават да са пили алкохол в последната седмица, в сравнение с 64% от хората на възраст между 45 и 64. Групата на 16-24-годишните е по-малко вероятно да консумира алкохол, отколкото която и да е друга възрастова група.

Justin Lyon, 40, който е начело на технологична фирма, предоставяща безплатен алкохол на служителите, казва, че досега не е имал проблем с по-младите членове на екипа. Само в един случай алкохолът се е оказал проблем, и то за „по-зрелите“ служители.

Въпреки тези демографски данни медицинските лица се тревожат за наличието на алкохол на работното място. От Института за изследване на алкохола предупреждават, че той влияе на продуктивността, на качеството на живота и води до допускане на повече грешки. Международната организация на труда изчислява, че до 40% от трудовите злополуки са свързани с употреба на алкохол.

При някои хора политиката на барове на работното място може да насърчи развиването на сериозни проблеми с алкохола.

Разбира се, не във всяка точка на света е възможно фирмата да предлага безплатни алкохолни питиета на служителите си. В Пакистан, например, няма хладилници с бира, а със безалкохолни напитки.

„Имам си хладилник за бира вкъщи.“

Дали трябва фирмите да предлагат напитки, за да привличат служители? Не, казва Yuriy Mukhin, който ръководи Lalafo, технологичен стартъп в Киев, Украйна. Той се опитва да „превърне милениалите в спартанци“.

Според него милениалите не искат да бъдат изнежвани, а предизвиквани. „Няма правила за това кога и къде да работят, няма работно време и умишлено не купуваме хладилници с бира и игри. Поставяме си амбициозни цели и трудни за спазване крайни срокове, с които или се справяте, или „умирате“, казва той.

Дали с бутон за поръчка на шампанско, или със спартанска култура, явно много фирми правят всичко по силите си, за да привлекат най-добрите служители. В тази ситуация може би по-младите искат същото, каквото са искали служителите от десетилетия насам – приятна работна среда, достойно заплащане, пенсионно и здравно осигуряване и т.н. 32-годишната Marisa Smith, която живее и работи в Норич, казва: „Искам добър пенсионен план и възможности за здравеопазване. Сериозно. Имам си хладилник за бира вкъщи.“

Свързани публикации